IZNENADNI PAD VREDNOSTI BITKOINA Kratkotrajna korekcija tržišta ili razlog za paniku?

BerzaHi-techLifestyleNovacSvetVesti

26.11.2020 16:06 Autor: Marko Miladinović 1

IZNENADNI PAD VREDNOSTI BITKOINA Kratkotrajna korekcija tržišta ili razlog za paniku? IZNENADNI PAD VREDNOSTI BITKOINA Kratkotrajna korekcija tržišta ili razlog za paniku?
U samo jednom danu, najpoznatija i najtrgovanija kriptovaluta na svetu izgubila je čak 16 odsto vrednosti, i to u periodu kada su joj svi... IZNENADNI PAD VREDNOSTI BITKOINA Kratkotrajna korekcija tržišta ili razlog za paniku?

U samo jednom danu, najpoznatija i najtrgovanija kriptovaluta na svetu izgubila je čak 16 odsto vrednosti, i to u periodu kada su joj svi predviđali uzlet do novog istorijskog rekorda.

Bitkoin je sa nivoa od 19.484 dolara pao na 16.334 i na tom nivou se konačno stabilizovao.

Analitičari sa najpoznatijih sajtova posvećenih kriptovalutama, berzama, ali i blokčejn tehnologijama pokušavaju da objasne razloge ovako iznenadnog pada, tako blizu dostizanja rekorda od 19.783 dolara postignutog pre tri godine.

Cointelegraph tvrdi da je ovakav razvoj događaja zapravo svojevrsna lančana reakcija na pojačano trgovanje na tržištu bitkoin fjučersa i drugih finansijskih derivata. Veliki investitori su masovno počeli da kupuju derivate i tržište se „prelilo“ na drugu stranu. Kada je došlo do pada interesovanja na najvećim menjačnicama bitkoina, kao što je Coinbase, oni su takođe počeli da prodaju najpoznatiju kritpovalutu u velikom obimu, obarajući joj cenu.

Slična situacija se već dogodila u martu ove godine, kada je rast vrednosti prekinut zbog, suštinski, tržišnih špekulacija.

U igri su, pored berzanskih strategija, ovaj put i drugi faktori.

Foto: Pixabay.com

Techcrunch pominje i trenutni gubitak optimizma investitora, i to ne samo na berzama i menjačnica kriptovaluta, zbog objave farmaceutske kuće AstraZeneca da njena vakcina protiv korona virusa ima efikasnost od tek 70 odsto, a ne preko 90 odsto kako se ranije mislilo.

Došlo je, kažu, do greške u doziranju u poslednjoj fazi testiranja. Uglavnom, odlaganje izbacivanja na tržište jednog od glavnih favorita u „trci vakcina“ sigurno je barem malo doprineo lošim rezultatima.

S druge strane, Brajan Armstrong (Brian Armstrong), izvršni direktor Coinbase, za ovaj jednodnevni krah krivi i američku finansijsku administraciju, zbog glasina da će uskoro možda uvesti zasebne regulative za proveru i praćenje bitkoin novčanika. „Ako se pomenuta regulativa zaista i obistini, to će ostaviti dugotrajne negativne posledice na američko tržište kriptovaluta“, upozorava Armstrong.

Svi specijalizovani portali, ipak, očekuju da će bitkoin uskoro da se vrati pozitivnom trendu.

  • ZORICA.S

    26.11.2020 #1 Author

    Dokle vise sa tom panikom,sve rade planski.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...