Privatne benzinske pumpe ne beleže rast prometa u značajnijoj meri

Izneti podaci o porastu prodaje goriva odnose se na NIS

BiznisNovacSrbijaVesti

11.8.2022 15:46 Autor: Stanislav Stanišić 3

Izneti podaci o porastu prodaje goriva odnose se na NIS Izneti podaci o porastu prodaje goriva odnose se na NIS
Informaciju Udruženja naftnih kompanija Srbije o ozbiljnom povećanju prodaje benzina i dizela u prvoj polovini 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine,... Izneti podaci o porastu prodaje goriva odnose se na NIS

Informaciju Udruženja naftnih kompanija Srbije o ozbiljnom povećanju prodaje benzina i dizela u prvoj polovini 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine, za Biznis.rs komentariše Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih pumpi rečima da su to podaci koji se pre svega odnose na Naftnu industriju Srbije (NIS). Saopšteno je da je prodaja na pumpama u Srbiji porasla za 13 odsto.

„Privatne benzinske stanice ne beleže rast prodaje goriva u značajnijoj meri. U nekom procentu da, ali ne onako kako je izneto u javnosti tako da se ti podaci više odnose na NIS“, precizira Tatić.

On smatra da je ovo još jedna činjenica koja pokazuje favorizovanje NIS-a u maloprodaji.

„Nekoliko puta je ukazano da privatne benzinske stanice ne mogu da konkurišu pumpama NIS-a koji je u stanju da za nekoliko dinara spusti najvišu propisanu maloprodajnu cenu u situaciji kada se konkurencija bori za opstanak“, objašnjava Tatić.

Naš sagovornik još jednom ističe zalaganje njegovih kolega za tržišno formiranje cena jer je na ovaj način ugroženo poslovanje članova Udruženja privatnih benzinskih stanica.

„Mi gubimo na tome što se administrativno određuju cene zato što marža nije dovoljna da se pokriju troškovi, a da ne pričamo o zaradi zbog koje svi rade. Slažemo se i da nema zarade samo da nemamo gubitke koje sada trpimo zbog čega je ugrožen opstanak pojedinih malih benzinskih stanica, posebno onih koje u svojoj blizini imaju maloprodajne objekte velikih kompanija“, apeluje Tatić.

Prema poslednjem usklađivanju, koje je na snazi do 12. avgusta, evrodizel se prodaje za 209 dinara, a bezolovni benzin za 184 dinara.

Uredba je na snazi od 10. februara od kada je na mesec dana produžavana i više puta menjana. Prilikom prvog saopštavanja kontrolisanih cena evrodizel je bio 179, a bezolovni 171 dinar po litru.

Veleprodajne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

  • Anna

    12.8.2022 #1 Author

    Nećemo voziti kola osim u izuzetnim situacijama.

    Odgovori

  • JOVANA

    12.8.2022 #2 Author

    Uskoro ce biti jeftinije voziti se taksijem haha

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...