PLANETA U TRCI ZA ŠTO BRŽOM IMUNIZACIJOM PROTIV KORONA VIRUSA

Izrael ima najvišu stopu vakcinisanih na svetu, Velika Britanija prva u Evropi

SvetVesti

4.2.2021 11:32 Autor: Ljiljana Begović 0

Izrael ima najvišu stopu vakcinisanih na svetu, Velika Britanija prva u Evropi Izrael ima najvišu stopu vakcinisanih na svetu, Velika Britanija prva u Evropi
Korona virusom je prema podacima sajta Worldometers.com zabeleženo blizu 105 miliona slučajeva, a od posledica bolesti preminulo je 2,2 miliona osoba. Oporavilo se više... Izrael ima najvišu stopu vakcinisanih na svetu, Velika Britanija prva u Evropi

Korona virusom je prema podacima sajta Worldometers.com zabeleženo blizu 105 miliona slučajeva, a od posledica bolesti preminulo je 2,2 miliona osoba. Oporavilo se više od 76,6 miliona obolelih. Najviše zaraženih i preminulih ima u SAD, Indiji i Brazilu.

Prema portalu ourworldindata.org, prosečno najviše ljudi na 100 stanovnika vakcinisao je Izrael – 58,8. Slede Ujedinjeni Arapski Emirati sa 34,8 i Sejšeli sa 31, 4. Četvrti na svetu i prva u Evropi je Velika Britanija sa 14,9, odmah iza su Bahrein sa 10,2 i SAD 9,8. Srbija je sledeća sa 7,3 vakcinisane osobe na 100 stanovnika. Među prvih deset na svetu su još Malta, Monako i Danska.

Izvor:ourworldindata.org

Počinje istraživanje Oksforda o davanju vakcina različitih proizvođača

Univerzitet Oxford najavio je da će pokrenuti medicinsko ispitivanje o efektima primene vakcina različitih proizvođača.

Studija treba da pokaže da li se različite doze vakcina protiv korona virusa koje su proizvele farmaceutske kompanije AstraZeneca i Pfizer-BioNTech mogu koristiti naizmenično kako bi se omogućila veća fleksibilnost u isporuci cepiva.

Zamenik glavnog medicinskog službenika britanske vlade Džonatan Van Tam (Jonathan Van Tam) rekao je da će ocenjivanje pružiti „bolji uvid“ u upotrebu vakcina protiv korona virusa.

„S obzirom na neizbežne izazove imunizacije velikog broja stanovništva protiv Covid-19 i potencijalnih globalnih ograničenja u snabdevanju, postoje određene prednosti postojanja podataka koji bi mogli podržati fleksibilniji program imunizacije“, naveo je Van Tam.

Foto: Tanjug/AP

Oslo ograničio vakcine AstraZeneca na mlađe od 65 godina

Norveška je postala najnovija evropska zemlja koja je ograničila upotrebu vakcine AstraZeneca na osobe mlađe od 65 godine, saopštio je Institut za javno zdravlje (FHI).

Do sada je oko 135.000 osoba u Norveškoj dobilo prvu dozu vakcine, a 35.000 drugu vakcinu, kompanija Moderna i Pfizer-BioNTech, piše Guardian.

FHI ističe da je bilo malo učesnika starijih od 65 godina u ispitivanju koje je sprovela AstraZeneca, što znači, kako se navodi, da je nedostajala dokumentacija o uticaju cepiva na starije starosne grupe.

Foto;Tanjug/AP

Preko „Kovaksa“ Severna Koreja dobija dva miliona vakcina

Program „Kovaks“ je objavio da planira da dostavi 1.992.000 doza vakcina AstraZeneca Severnoj Koreji.

U svojoj prvoj privremenoj prognozi raspodele, iz „Kovaksa“ kažu da je Severna Koreja deo plana za distribuciju 336 miliona doza vakcina AstraZeneca i 1,2 miliona doza Pfizer-BioNTech državama kojima je to najpotrebnije.

„Kovaks“ je inicijativa za obezbeđivanje jednakog globalnog pristupa vakcinama protiv korona virusa, koju, između ostalih, vodi i Svetska zdravstvena organizacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...