Rast broja zaraženih ugrožava ionako krhki rast

Japanska privreda se oporavlja, ali sporijim tempom od drugih razvijenih ekonomija

BiznisSvetVesti

16.8.2021 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Japanska privreda se oporavlja, ali sporijim tempom od drugih razvijenih ekonomija Japanska privreda se oporavlja, ali sporijim tempom od drugih razvijenih ekonomija
Japanska ekonomija se oporavila u drugom kvartalu iznad očekivanja, nakon pada u prva tri meseca 2021. godine, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci. Treća najveća... Japanska privreda se oporavlja, ali sporijim tempom od drugih razvijenih ekonomija

Japanska ekonomija se oporavila u drugom kvartalu iznad očekivanja, nakon pada u prva tri meseca 2021. godine, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci.

Treća najveća svetska ekonomija ostvarila je rast od 1,3 odsto na godišnjem nivou u tromesečju april-jun, nakon pada od 3,7 procenata u prvom kvartalu, nadmašivši medijan prognoze tržišta o rastu od 0,7 odsto, prenosi agencija Reuters.

Međutim, mnogi analitičari predviđaju da će rast u tekućem tromesečju ostati skroman, jer vanredne mere ograničenja, koje su ponovo uvedene kako bi se suzbilo novo rasplamsavanje pandemije, utiču na potrošnju domaćinstava.

Rast japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), napominje britanska agencija, ipak je mnogo slabiji od onog u drugim razvijenim ekonomijama, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su zabeležile ekspanziju od 6,5 procenata u drugom kvartalu.

Potrošnja u Japanu je u periodu april-jun porasla za 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je bolje od projekcija tržišnih aktera koji su očekivali pad od 0,1 odsto. Pored toga, u prva tri meseca 2021. godine, potrošnja je opala za 0,1 procenat.

Kapitalni izdaci su takođe porasli za 1,7 odsto nakon pada od 1,3 procenta u prethodnom tromesečju. Kao rezultat toga, domaća potražnja je rastu BDP-a doprinela sa 0,6 procentnih poena.

Izvoz je od aprila do kraja juna porastao za 2,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je znak da je globalni oporavak nastavio da podupire treću ekonomiju sveta.

Ipak, nagli rast broja slučajeva infekcija delta sojem korona virusa u Aziji izazvao je poremećaje u lancu snabdevanja nekih japanskih proizvođača, što bi moglo da se odrazi na fabričku proizvodnju i ugrozi ionako krhki ekonomski oporavak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...