JAVNI DUG HRVATSKE 43,15 MILIJARDI EVRA NA KRAJU JULA Rast od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine

RegionVesti

5.11.2020 12:46 Autor: Ljiljana Begović 0

JAVNI DUG HRVATSKE 43,15 MILIJARDI EVRA NA KRAJU JULA Rast od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine JAVNI DUG HRVATSKE 43,15 MILIJARDI EVRA NA KRAJU JULA Rast od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine
Javni dug Hrvatske je na kraju jula 2020. godine iznosio 325,4 milijarde kuna (oko 43,15 milijardi evra) i povećan je za 11,1 odsto u... JAVNI DUG HRVATSKE 43,15 MILIJARDI EVRA NA KRAJU JULA Rast od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Javni dug Hrvatske je na kraju jula 2020. godine iznosio 325,4 milijarde kuna (oko 43,15 milijardi evra) i povećan je za 11,1 odsto u odnosu na kraj 2019. godine.

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jun, dug opšte države je manji za 4,2 milijarde kuna (približno 557 miliona evra), ili za 1,3 procenta.

Rast javnog duga je rezultat odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19, koja je povećala državne potrebe za finansiranjem zbog snažnog pada budžetskih prihoda do kojeg su dovela nepovoljna privredna kretanja i finansiranje ekonomskih mera za ublažavanje krize u okviru vladinog programa podrške za očuvanje zaposlenosti, kažu analitičari Raiffeisen Bank (RBA).

Foto: Shutterstock

Fiskalna slika Hrvatske će, kako navode iz RBA, u ovoj godini biti značajno narušena uz rast javnog duga i povratak fiskalnog salda u negativno područje, pa će se uz ekonomski pad udeo javnog duga u BDP ponovo vratiti na nivoe iznad 85 odsto, što je poslednji put zabeleženo 2016. godine.

Očekuje se da će Hrvatski BDP ove godine pasti za 9,6 odsto, što je među najvećim padovima u EU. Dobra vest za Hrvatsku je to što je zasada izbegnut masovni gubitak radnih mesta.

U 2021. godini, sa očekivanim oporavkom privrede i manjim potrebama za finansiranjem, predviđaju vraćanje udela duga opšte države u BDP prema nižim nivoima, navodi se u saopštenju HNB, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...