od 20. do 30. novembra info sesije u Užicu, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu 

Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata Programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus

EUSrbijaVesti

18.11.2023 14:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata Programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata Programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus
Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom Srbije za evropske integracije, održaće od 20.... Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata Programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom Srbije za evropske integracije, održaće od 20. do 30. novembra u Užicu, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu info sesije o javnom pozivu za sprovođenje integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija podržanih kroz taj program ove godine.

Ovaj javni poziv je prilika da teritorije uz podršku EU sprovedu projekte kojima će unaprediti kvalitet urbanih područja, baviti se pitanjima energetske efikasnosti i prilagođavanja klimatskim promenama, iskoristiti prednosti digitalizacije i uvesti inovacije, kao i da sprovedu različite inicijative koje doprinose društvenom blagostanju uz jačanje sopstvenih sistema za upravljanje razvojem teritorija, prenosi Beta.

Prva info-sesija za predstavnike šire teritorije, urbanog područja grada Užica sa opštinama Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj i uže teritorije, urbanog područja Novog Pazara, kako je saopšteno, biće u Užicu 20. novembra.

EU je za ovaj poziv opredelila deset miliona evra kako bi podržala sprovođenje integralnih projekata koji doprinose rešavanju izazova teritorijalnog i održivog urbanog razvoja uz izgradnju kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou.

Pravo učešća imaju gradovi i opštine i regionalne razvojne agencije koje su uključene u 12 teritorija koje su u okviru EU PRO Plus programa izradile teritorijalne strategije kao jedan od preduslova za teritorijalni pristup razvoju i korišćenje EU sredstava.

U okviru poziva biće podržane dve grupe projekata, prva grupa koja se odnosi na infrastrukturne i druge radove, nabavku opreme i mere koje podstiču široke konsultacije, učešće, izgradnju kapaciteta i slično.

Druga grupa projekata zahteva izradu dokumentacije koja je neophodna za povećanje zrelosti i spremnosti za sprovođenje strateških projekata u okviru teritorijalnih strategija.

Poziv je otvoren do 28. decembra 2023. godine. Više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici programa Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija podržanih kroz program EU PRO Plus.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...