Zbog zabrinutosti da izaziva kancer

Johnson&Johnson pred zabranom prodaje pudera za bebe

LifestyleSvetVestiZdravlje

7.2.2022 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Johnson&Johnson pred zabranom prodaje pudera za bebe Johnson&Johnson pred zabranom prodaje pudera za bebe
Farmaceutska kompanija Johnson&Johnson suočava se sa pokušajem akcionara da izglasaju zaustavljanje prodaje pudera za bebe na bazi talka širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, usled... Johnson&Johnson pred zabranom prodaje pudera za bebe

Farmaceutska kompanija Johnson&Johnson suočava se sa pokušajem akcionara da izglasaju zaustavljanje prodaje pudera za bebe na bazi talka širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, usled zabrinutosti zbog navodnog kancerogenog dejstva.

Jonhson&Johnson povukao je svoj puder za bebe na bazi talka iz prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi 2020. godine. Prodaja pudera za bebe opala je nakon što su američki regulatori u njemu otkrili kancerogena krizotilna vlakna, neku vrstu azbesta, prenosi Guardian.

Kompanija se sada suočava sa više od 34.000 tužbi, uključujući mnoge žene koje tvrde da su koristile puder za bebe i kasnije obolele od raka jajnika. Glasanje akcionara predložila je investiciona platforma Tulipshare sa sedištem u Londonu. Predlog je dostavljen na razmatranje američkom odboru za hartije od vrednosti, a godišnji sastanak akcionara biće održan u aprilu.

Talk, najmekši mineral u prirodi, kopa se u nekoliko zemalja, a koristi se u raznim industrijama, u proizvodnji papira, plastike i farmaceutskih proizvoda. Zbog svojih svojstava talk se koristi za lečenje pelenskog osipa i u druge svrhe lične higijene.

Naslage talka, međutim, mogu ponekad da budu kontaminirane azbestom, mineralom koji može da izazove rak ukoliko njegova vlakna uđu u telo. Johnson&Johnson odlučno poriče da je njegov puder za bebe štetan i navodi da je proizvod povučen u Severnoj Americi nakon pada prodaje koji je „podstaknut dezinformacijama o bezbednosti proizvoda“.

  • Ika

    7.2.2022 #1 Author

    Treba se okrenuti prirodnoj kozmetici, talk ima mnogo više štete nego koristi po organizam.

    Odgovori

  • DEKSI

    7.2.2022 #2 Author

    Ako je stvarno stetno, bolje je ne rizikovati.

    Odgovori

  • TATJANA

    7.2.2022 #3 Author

    Stvarno strasno, kao da to nije moglo biti ranije utvrdjeno

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #4 Author

    Sama kompanija odavno posluje sumnjivim kvalitetom…

    Odgovori

  • TINA

    8.2.2022 #5 Author

    Ne samo puder, vec svi njihovi proizvodi nisu dobri. Za to se znalo I mnogo ranije

    Odgovori

  • Vockica

    9.2.2022 #6 Author

    Sve sto ima kancerogeno dejstvo treba zakonom zabraniti da se proizvodi. I trebalo bi vise da se vodi racuna sta se proizvodi, i da se resava ovaj problem.

    Odgovori

    • FRUIT04

      5.3.2022 #7 Author

      Sve vise proizvodjaca kozmetike ce poslovati pod znakom pitanja. Ko zna koliko jos sumpstanci koriste koje nisu dozvoljene.

      Odgovori

  • IRINA

    9.2.2022 #8 Author

    kako je moguće da se takve stvari dešavaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...