klimatske promene nepovoljne za privredu

Jugoistočna Azija može da izgubi bilione dolara zbog velike emisije ugljenika

EkologijaSvetU fokusuVesti

3.9.2021 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jugoistočna Azija može da izgubi bilione dolara zbog velike emisije ugljenika Jugoistočna Azija može da izgubi bilione dolara zbog velike emisije ugljenika
Privreda jugoistočne Azije mogla bi da izgubi bilione dolara u narednih 50 godina ako region ne preduzme mere za značajno smanjenje emisije ugljenika, upozorava... Jugoistočna Azija može da izgubi bilione dolara zbog velike emisije ugljenika

Privreda jugoistočne Azije mogla bi da izgubi bilione dolara u narednih 50 godina ako region ne preduzme mere za značajno smanjenje emisije ugljenika, upozorava se u studiji revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte.

Region se, u stvari, nalazi na prekretnici i mogao bi da pretvori taj trošak u svoju šansu, navodi se u izveštaju.

Ako jugoistočna Azija pojača napore u borbi protiv klimatskih promena i brzo smanji emisije, mogla bi da ostvari ekonomsku dobit od 12,5 biliona dolara u sadašnjoj protivvrednosti, s prosečnim rastom BDP-a od 3,5 odsto godišnje u narednih pola veka, ocenjuje ova konsultantska kuća, prenosi CNBC.

„Time bi se ne samo izbegle najgore posledice klimatskih promena, već i stvorile mogućnosti prosperitetnog dugoročnog ekonomskog rasta jugoistočne Azije i sveta“.

Međutim, ako se to ne učini, moglo bi doći do globalnog zagrevanja za više od tri stepena Celzijusa do 2070. godine, prema Delotte-vom scenariju, što bi region moglo da košta ekonomskog gubitka u vrednosti od oko 28 biliona dolara u narednih 50 godina i da smanji rast BDP -a u proseku za 7,5 procenata godišnje u istom periodu.

Jugoistočna Azija ima 500 miliona stanovnika i BDP vredan tri biliona dolara, piše u studiji. Ovaj region čine Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Vijetnam, Timor-Leste i Tajland.

Prosečan godišnjii rast BDP-a po stanovniku tog regiona iznosio je između pet i 12 odsto od početka 21. veka.

„Izostanak ublažavanja klimatskih promena preti da zbriše decenije teško stečenog ekonomskog rasta u jugoistočnoj Aziji. Temelji prosperiteta regiona – njegov prirodni i ljudski kapital – ugroženi su, a zajedno s tim i životni standard svake zemlje, izgledi budućeg rasta, mesto regiona na globalnoj sceni i blagostanje njegovih stanovnika“, konstatuje Deloitte.

Prema njihovim prognozama, industrije u jugoistočnoj Aziji koje će, ukoliko se brzo ne reaguje na klimatske promene, izgubiti bilione dolara do 2070. godine su: industrija usluga – devet biliona dolara, proizvodni sektor – sedam biliona, i maloprodaja i turizam – pet biliona dolara.

Zajedno sa građevinarstvom, rudarstvom i industrijom gasa, ovi sektori čine 83 odsto ekonomske proizvodnje u regionu, predočava se u studiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...