azijski proizvođači traže rešenje za ublažavanje mera

Južna Koreja i SAD o poreskim olakšicama za električna vozila

AutomobiliLifestyleSvetVesti

13.9.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Južna Koreja i SAD o poreskim olakšicama za električna vozila Južna Koreja i SAD o poreskim olakšicama za električna vozila
Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države održaće radne sastanke ove nedelje o načinima da se minimizira uticaj SAD na prodaju električnih vozila (EV) iz... Južna Koreja i SAD o poreskim olakšicama za električna vozila

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države održaće radne sastanke ove nedelje o načinima da se minimizira uticaj SAD na prodaju električnih vozila (EV) iz ove azijske zemlje.

Naime, nedavno donet Zakon o smanjenju inflacije (IRA) u SAD imaće negativan uticaj na južnokorejska električna vozila zbog svojih diskriminatornih pravila o poreskim podsticajima, rekao je šef trgovine u utorak, prenosi Korea Times.

IRA, koju je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden, daje do 7.500 dolara poreskih olakšica kupcima električnih vozila sastavljenih samo u SAD, izazivajući zabrinutost da će Hyundai Motor i Kia izgubiti poziciju na američkom tržištu dok budu proizvodili EV u domaćim fabrikama za izvoz.

Južna Koreja je uložila sve napore da traži mere za ublažavanje ovih mera, a dve nacije su se prošle nedelje složile da započnu razgovore na visokom nivou tokom sastanka između ministra trgovine Ahn Duk-geuna i trgovinske predstavnice SAD Ketrin Tai (Katherine Tai).

„Praktično nije lako izmeniti zakon SAD-a, tu su i unutar stranački izbori u novembru. Ali ostajemo otvoreni za svaku mogućnost i tražimo različite mere za pronalaženje rešenja sa Kongresom SAD i vladom“, dodao je on.

An je dodao da se očekuje da će se sledeće nedelje ponovo sastati sa Taijem na marginama sastanka ministara trgovine Grupe 20 (G-20), dok je obećao da će osmisliti načine za blisku saradnju sa državama na istu temu, uključujući i Evropsku uniju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...