Novi model Lincoln vozila sa naprednom tehnologijom biće dostupan početkom sledeće godine

Sistem za autonomnu vožnju biće dostupan i u povoljnijim modelima Fordovih električnih vozila

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

12.9.2022 19:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sistem za autonomnu vožnju biće dostupan i u povoljnijim modelima Fordovih električnih vozila Sistem za autonomnu vožnju biće dostupan i u povoljnijim modelima Fordovih električnih vozila
Kompanija Ford Motor će proširiti dostupnost svog sistema za vožnju na auto-putu bez upotrebe ruku na model električnog automobila Lincoln Corsair, sa namerom da... Sistem za autonomnu vožnju biće dostupan i u povoljnijim modelima Fordovih električnih vozila

Kompanija Ford Motor će proširiti dostupnost svog sistema za vožnju na auto-putu bez upotrebe ruku na model električnog automobila Lincoln Corsair, sa namerom da ova tehnologija postane sastavni deo i vozila koja se prodaju po nižim cenama.

Model Corsair 2023 će biti šesto vozilo iz Fordove serije koje će imati ovaj sistem. Ovo je, pored džipa Navigator, drugo vozilo iz Linkoln serije koje će moći da se vozi bez upotrebe ruku. Ova ekstenzija brendirana je kao ActiveGlide za Lincoln i BlueCruise za Ford vozila, a Corsair će biti prvi automobil sa nižom cenom u koji će ona biti uključena, piše CNBC.

Početna cena Corsair modela će biti između 40.000 i 55.000 dolara, uključujući i hibridni model sa električnim priključkom. Sistem je moguće poručiti već sada, a očekuje se da će vozilo biti dostupno u salonima početkom 2023. godine.

Model električnog automobila Mustang Mach-E jedno je od vozila kompanije Ford koje trenutno imaju ovu tehnologiju, a njegova početna cena je oko 50.000 dolara. Kako su naveli predstavnici kompanije sistem će biti u ponudi za sva tri paketa koja Corsair model podrazumeva.

Sistemi ActiveGlide i BlueCruise koriste niz kamera i senzora, kao i mapiranje pomoću LiDAR tehnologije, i tako omogućavaju vožnju bez upotrebe ruku za oko 130.000 milja (nešto više od 209.200 kilometara) na određenim deonicama u Severnoj Americi. Ovaj sistem upravlja volanom i kontroliše brzinu vozila, a pomoću infracrvenih kamera prati i pažnju vozača.

Iz kompanije Ford navode da je sisteme koristilo više od 75.000 klijenata, te da su bez korišćenja ruku u vozilima prešli više od 16 miliona milja (oko 25,75 miliona kilometara) do kraja avgusta.

Trenutno u prodaji ne postoje vozila sa potpuno autonomnim sistemima vožnje. Svi sistemi za pomoć prilikom vožnje i dalje zahtevaju da vozači obraćaju pažnju na put.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...