KAKO SU EVROPSKE ZEMLJE REŠILE PITANJE PDV Šta smanjenje poreza donosi srpskim ugostiteljima

AnalizaEUIzdvajamoPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

19.11.2020 10:46 Autor: Marija Jovanović 1

KAKO SU EVROPSKE ZEMLJE REŠILE PITANJE PDV Šta smanjenje poreza donosi srpskim ugostiteljima KAKO SU EVROPSKE ZEMLJE REŠILE PITANJE PDV Šta smanjenje poreza donosi srpskim ugostiteljima
Budućnost ugostitelja u ovom trenutku nije svetla. Mnoge evropske zemlje u ovom sektoru smanjile su poreze i pre korona krize. U Srbiji je Ministarstvo... KAKO SU EVROPSKE ZEMLJE REŠILE PITANJE PDV Šta smanjenje poreza donosi srpskim ugostiteljima

Budućnost ugostitelja u ovom trenutku nije svetla. Mnoge evropske zemlje u ovom sektoru smanjile su poreze i pre korona krize. U Srbiji je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo inicijativu za uvođenje tzv. Covid-19 poreza kako bi se PDV u ugostiteljstvu smanjio za pružanje usluga hrane sa 20 na 10 odsto.

HOTREC, kao krovna organizacija hotela, restorana, barova i kafića širom Evrope, koja predstavlja negde oko dva miliona preduzeća, veruje da će privremeno smanjenje PDV biti veoma delotvorna mera. Zbog toga je ova organizacija uputila molbu članicama EU da smanje PDV za ugostiteljske usluge na njihov najniži nivo – pet odsto.

Sprečen bankrot 18.000 preduzeća

Da je ova mera i te kako dobra za ugostitelje, dokazuju primeri brojnih evropskih zemalja.

Nakon finansijske krize 2008. godine, Francuska je 2009. uvela smanjenu stopu PDV na restoranske usluge. Broj bankrotstva u tom sektoru, prema podacima državnog zavoda za statistiku i ekonomske studije, smanjen je za 17 odsto, čime je sačuvano 18.000 preduzeća i 30.000 radnih mesta, ukazuje HOTREC.  

Foto: Pixabay.com

U Nemačkoj, šest godina nakon smanjenja PDV sa 19 na sedam odsto u sektoru smeštajnih usluga, u 2016. godini procenjeno je da je otvoreno dodatnih 46.666 radnih mesta. Ovo odgovara povećanju od 18,5 odsto što je značajno u poređenju sa rastom celoukupne ekonomije od 14,6 odsto tokom istog perioda.

U Švedskoj, nakon smanjenja stope PDV na restoranske usluge sa 25 na 12 odsto u 2012. godini, zaposlenost u ovom sektoru porasla je za osam odsto iste godine i šest odsto naredne godine. Takođe, promet u restoranskoj industriji znatno je porastao, te je smanjenje PDV dovelo do dodatnog povećanja za 5,6 odsto.

Foto: Pixabay.com

Smanjenje poreza u Nemačkoj povećalo investicije

Početkom 2020. godine, budućnost ugostiteljskog sektora bila je obećavajuća i mnogi su razmišljali o novim investicijama i ulaganjima. Kriza izazvana pandemijom uticala je na ostvarenje tih planova.

Kako ukazuje HOTREC, smanjenje PDV za smeštajne usluge u Nemačkoj 2010. godine pokazalo je koliko niske stope PDV mogu doprineti povećanju investicija u tom sekoru.

Foto: Shutterstock

U proseku, hoteli u Nemačkoj investirali su oko 90.000 evra u svoj objekat tokom 2009. godine, ova cifra porasla je na 119.000 i još važnije na 243.000 evra tokom 2010. i 2011. godine. Ulaganje se uglavnom odnosilo na nabavku mašina i opreme, ali i renoviranje i modernizaciju smeštajnih kapaciteta.

Niske stope PDV, ukazuje HOTREC, omogućavaju značajnije ulaganje u ovaj sektor, čime se doprinosi daljem povećanju kvaliteta ponude, što predstavlja jedan od najvažnijih faktora u globalnoj trci sa konkurencijom.

Štaviše, smanjenje stopa PDV za ugostiteljstvo u Evropi verovatno će smanjiti rast „PDV jaza“ tako što će pomoći u borbi protiv vodećih uzroka kao što su nelikvidnost kompanija, bankrotstvo i utaja poreza.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...