uprkos najvećoj zabeleženoj stopi nezaposlenosti

Kalifornija ima 75,7 milijardi dolara suficita u budžetu

AnalizaSvetU fokusuVesti

12.5.2021 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kalifornija ima 75,7 milijardi dolara suficita u budžetu Kalifornija ima 75,7 milijardi dolara suficita u budžetu
Kalifornija očekuje zapanjujući višak od 75,7 milijardi dolara u svom budžetu, uprkos godini zatvaranja zbog pandemije, a iznos koji premašuje godišnju potrošnju većine svetskih... Kalifornija ima 75,7 milijardi dolara suficita u budžetu

Kalifornija očekuje zapanjujući višak od 75,7 milijardi dolara u svom budžetu, uprkos godini zatvaranja zbog pandemije, a iznos koji premašuje godišnju potrošnju većine svetskih država podstakao je guvernera Gevina Njusoma (Gavin Newsome) da predloži vraćanje dela gotovine stanovnicima, i to u trenutku dok se suočava sa pozivima za opoziv, prenosi Politico.

Kalifornijska kasa se puni zahvaljujući Silicijumskoj dolini, rastućem tržištu akcija i velikom udelu profesionalaca, koji su mogli da nastave da rade na daljinu tokom pandemije virusa Covid-19. Država ima progresivnu strukturu poreza na dohodak, koja se u velikoj meri oslanja na one koji zarađuju najbolje, omogućavajući joj  da uživa rekordne prihode uprkos rasprostranjenom gubitku posla u turističkoj i uslužnoj industriji, zbog kojih je došlo do najviše zabeležene stope nezaposlenosti u Kaliforniji.

Demokratski guverner je predložio isplatu čekova od 600 dolara za stanovnike sa srednjim prihodima, kao i 500 dolara za porodice sa izdržavanim članovima. Kalifornija je u februaru proglasila početni krug isplata za stanovnike sa najnižim prihodima, dopunjavajući dva kruga sličnih mera pomoći savezne vlade. U skladu sa tim, država bi ove godine vratila skoro 12 milijardi dolara građanima, ako zakonodavci odobre Njusomov plan.

Nije trebalo dugo da zbog ovog plana stignu protesti kongresnih republikanaca, koji su se ove zime zalagali za manji savezni stimulativni paket i ukazivali na Kaliforniju, kao na državu kojoj nije potrebna pomoć. Kalifornija bi trebalo da dobije 26 milijardi dolara direktne savezne pomoći, a Njusom je tu sumu uvrstio u sveobuhvatni paket od 100 milijardi dolara, koji je nazvao „Kalifornijskim planom povratka“, dok vodi kampanju protiv sopstvenog opoziva.

„Ovo je još jedan razlog zašto je pozajmljivanje i slanje desetina milijardi u Kaliforniju bila sramota i zašto se svaki republikanac u Kongresu tome usprotivio“, napisao je senator Mit Romni (Mitt Romney) na društvenoj mreži Twitter.

Američki plan podrške nacionalnoj ekonomiji generalno zabranjuje državama smanjenje poreza, ali je Bajdenova administracija otvorila put Kaliforniji novododatim smernicama, koje su propisale da države mogu dokazati da se oslanjaju na sopstvene prihode vođene ekonomskim rastom.

Guverner je napomenuo da će gotovo 27 milijardi dolara viška otići u škole i koledže po državnim zahtevima, dok će 11 milijardi dolara ići u rezerve i isplate dugova. On predlaže da preostalih 38 milijardi dolara podstakne ostale programe. Demokrate pozivaju Njusoma da obezbedi Medicaid – zdravstveno osiguranje za sve imigrante bez dokumenata, poveća podršku stanovnicima beskućnika, proširi brigu o deci i ojača socijalne usluge.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...