KANADA U RECESIJI ZBOG PANDEMIJE Izgubljeno više od milion radnih mesta

BerzaSvetVesti

4.5.2020 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KANADA U RECESIJI ZBOG PANDEMIJE Izgubljeno više od milion radnih mesta KANADA U RECESIJI ZBOG PANDEMIJE Izgubljeno više od milion radnih mesta
Kanada je u prvom kvartalu zvanično ušla u recesiju, koju je izazvala pandemija virusa Covid-19, saopštio je kanadski Institut „C.D. Howe“, u vreme kada... KANADA U RECESIJI ZBOG PANDEMIJE Izgubljeno više od milion radnih mesta

Kanada je u prvom kvartalu zvanično ušla u recesiju, koju je izazvala pandemija virusa Covid-19, saopštio je kanadski Institut „C.D. Howe“, u vreme kada zvanična statistika sugeriše da je ekonomija u martu smanjena za devet procenata.

Usporavanje ekonomije pokazuje da je vreme za proglašenje recesije, smatra ovaj institut. „Članovi Saveta Instituta su se složili da je primenom metodologije na preliminarne dostupne podatke, Kanada ušla u recesiju u prvom kvartalu 2020. godine“, navedeno je u saopštenju.

Izveštaji pokazuju da je tokom marta izgubljeno više od milion radnih mesta, a preliminarna procena kanadskog Zavoda za statistiku sugeriše da je ekonomija smanjena za devet procenata, jer fabrike širom zemlje ne rade.

Instituta navodi da je ekonomija dosegla vrhunac u februaru, neposredno pre nego što su širom zemlje uvedene drastične mere za usporavanje širenja korona virusa.

Pandemija Covid-19 još je mlađa od dva meseca u Kanadi, a Institut je pre tri dana objavio da je usporavanje tako brzo i duboko da se već sigurno može proglasiti recesija. Iako je pad u martu bio rekordan, ekonomisti očekuju da će podaci za april biti još gori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...