SVE VIŠE SOLARNIH I VETROELEKTRANA U SVETU

Kina postaje globalni lider u obnovljivim izvorima energije

EkologijaSvetU fokusuVesti

6.4.2021 17:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina postaje globalni lider u obnovljivim izvorima energije Kina postaje globalni lider u obnovljivim izvorima energije
I pored pandemije korona virusa, u prošloj godini u svetu je instalirano rekordnih 260 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, navodi se u... Kina postaje globalni lider u obnovljivim izvorima energije

I pored pandemije korona virusa, u prošloj godini u svetu je instalirano rekordnih 260 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Kako se ističe, to je za skoro 50 odsto više u odnosu na novoistalisane kapacitete u 2019. godini.

Isto tako, udeo obnovljive energije u svim novim proizvodnim kapacitetima znatno je porastao drugu godinu zaredom, pa tako više od 80 odsto svih novih postrojenja za proizvodnju električne energije instaliranih prošle godine proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, pri čemu dominiraju sunčeva energija i energija vetra.

Kako se navodi u izveštaju, novi solarni kapaciteti iznosili su 127 GW, a vetroelektrane su bile ukupne snage 111 GW.

Vetrenjače
Foto: Pixabay.com

Lider u instaliranju novih energetskih kapaciteta na obnovljive izvore je Kina, koja je prošle godine pokrenula novih 136 GW iz obnovljivih izvora, dok je SAD instalirao 29 GW, skoro 80 odsto više nego 2019.

Kako se navodi u izveštaju IRENA, sve veći udeo obnovljivih izvora energije delimično se može pripisati usporavanjem izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva u Evropi, Severnoj Americi, i prvi put u čitavoj Evroaziji. U prošloj godini je instalirano 60 GW novih postrojenja na fosilna goriva, u odnosu na 64 GW godinu dana ranije.

Na kraju 2020. godine globalni kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora iznosio je oko 2.800 GW, a najveći udeo (1.211 GW) predstavljala je hidroenergija, navodi se u izveštaju IRENA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...