Napredak u odnosima Kanbere i Pekinga

Kina uvodi vizne olakšice za građane Australije

SvetVesti

17.6.2024 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina uvodi vizne olakšice za građane Australije Kina uvodi vizne olakšice za građane Australije
Kina će uključiti Australiju u svoj program izuzeća od viza, najavio je premijer Li Ćijang nakon sastanka sa premijerom Entonijem Albanizijem (Anthony Albanese) u... Kina uvodi vizne olakšice za građane Australije

Kina će uključiti Australiju u svoj program izuzeća od viza, najavio je premijer Li Ćijang nakon sastanka sa premijerom Entonijem Albanizijem (Anthony Albanese) u Kanberi, u najnovijem znaku poboljšanja odnosa između dve zemlje.

„Dogovorili smo se da omogućimo međusobni pristup višestrukim ulaznim vizama na pet godina za turizam, poslovanje i posete članovima porodice. Kina će takođe uključiti Australiju u svoj program izuzeća od viza“, rekao je kineski premijer.

Za sada nisu navedeni početni detalji o tome kako će program funkcionisati, međutim, slična najava u maju omogućila je građanima 12 zemalja, uglavnom iz Evrope, ali i Malezije, da uđu u Kinu bez vize na period do 15 dana poslovno, turistički ili u posetu rodbini i prijateljima.

Govoreći nakon sastanka sa Albanizijem u ponedeljak, Li je rekao da će Kina i Australija produbiti svoju saradnju na polju energetike, rudarstva i klimatskih promena, dodajući da su imali „iskren“ razgovor o razlikama između dve vlade.

Nakon sastanka, Australija i Kina su potpisale pet sporazuma u različitim oblastima, uključujući obrazovanje, kulturnu razmenu i trgovinu.

Li je prvi kineski lider ovog ranga koji je posetio Australiju od 2017. godine, što je znak da se odnosi stabilizuju nakon sedam godina diplomatskih tenzija. Premijer je drugi najviši zvaničnik u Kini.

Sastanci na visokom nivou između Pekinga i Kanbere bili su obustavljeni nakon optužbi Australije za strano mešanje krajem 2017. godine. U 2020. godini pozivi tadašnjeg premijera Skota Morisona (Scott Morrison) za nezavisnu istragu o poreklu virusa Covid-19 podstakli su Peking da uvede trgovinska ograničenja na australijski izvoz.

Od izbora Laburističke vlade levog centra u maju 2022. godine, odnosi između Australije i Kine postepeno se poboljšavaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.