Poteškoće u izbacivanju kineskih izvoznika iz snabdevanja SAD

Kina zaobilazi američke carine isporukom robe preko Meksika

SvetVesti

21.2.2024 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 4

Kina zaobilazi američke carine isporukom robe preko Meksika Kina zaobilazi američke carine isporukom robe preko Meksika
Kina isporučuje sve više robe u SAD preko Meksika, zaobilazeći oštre tarife koje je nametnula administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i... Kina zaobilazi američke carine isporukom robe preko Meksika

Kina isporučuje sve više robe u SAD preko Meksika, zaobilazeći oštre tarife koje je nametnula administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i koje je zadržala aktuelna administracija Bele kuće.

Podaci iz statistike trgovine kontejnerima pokazuju da je iz Kine u Meksiko u prva tri kvartala prošle godine isporučeno 881.000 kontejnera, dok ih je u istom periodu 2022. godine bilo 689.000, prenosi Financial Times.

Porast isporuka kontejnera iz Kine u Meksiko vremenski je koincidirao sa probojem Meksika na prvo mesto izvoznika robe u SAD ispred Kine, a isporuke kamiona preko granice u SAD nastavile su brzo da rastu.

Podaci ukazuju na poteškoće sa kojima se suočava administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), dok agresivno nastoji da obuzda američku zavisnost od globalnih lanaca snabdevanja u kojima dominira geopolitički rival Kina, čiji proizvodni kapaciteti omogućavaju izvoz svega, od bele tehnike do električnih vozila.

Analitičari podsećaju da su SAD najveći svetski potrošač robe, dok je Kina najveći proizvođač u svetu, što njihovu saradnju čini neizbežnom. Istovremeno, SAD od 2018. godine pokušavaju da preorijentišu lance snabdevanja dalje od Kine i preokrenu proizvodne kapacitete.

Kao rezultat carina, pošiljke koje stižu direktno iz Kine sada čine manje od 15 odsto američkog uvoza, što je petina uvoza iz 2017. godine. Međutim, neka kineska roba sada stiže u SAD preko Meksika, bez carine. Planovi kineskih kompanija kao što je proizvođač automobila BYD da otvori fabriku u Meksiku izazvali su dodatnu zabrinust u SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...