KINESKA EKONOMIJA U 2020. PREVAZIŠLA OČEKIVANJA Rast BDP u poslednjem kvartalu 6,5 odsto

SvetVesti

18.1.2021 10:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINESKA EKONOMIJA U 2020. PREVAZIŠLA OČEKIVANJA Rast BDP u poslednjem kvartalu 6,5 odsto KINESKA EKONOMIJA U 2020. PREVAZIŠLA OČEKIVANJA Rast BDP u poslednjem kvartalu 6,5 odsto
BDP Kine porastao je za 6,5 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine u odnosu na isti period godinu dana ranije, saopštio je u ponedeljak... KINESKA EKONOMIJA U 2020. PREVAZIŠLA OČEKIVANJA Rast BDP u poslednjem kvartalu 6,5 odsto

BDP Kine porastao je za 6,5 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine u odnosu na isti period godinu dana ranije, saopštio je u ponedeljak Državni zavod za statistiku. Zvanični podaci takođe pokazuju da je kineska ekonomija porasla za 2,3 procenta u 2020. godini, što je više od očekivanja.  

Ekonomisti su očekivali da je Kina jedina velika svetska ekonomija koja je porasla u 2020. godini, ali su predviđali da će rast biti oko dva odsto, kao i da će rast u četvrtom kvartalu biti 6,1 odsto, prenosi CNBC, pozivajući se na anketu agencije Reuters.

Godišnji BDP Kine dostigao je 15.680 milijardi dolara u prošloj godini, saopštio je Zavod za statistiku. Industrijska proizvodnja povećana je za 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a zabeležen je i rast ulaganja u osnovna sredstva za 2,9 odsto.

Maloprodaja je pala za 3,9 odsto na godišnjem nivou, ali je u decembru zabeležila rast od 4,6 odsto, prenosi China Radio International. Stopa anketne nezaposlenosti u gradovima širom zemlje iznosila je 5,2 odsto u decembru i 5,6 odsto u proseku tokom cele godine, saopštio je Zavod.

Internet prodaja robe široke potrošnje rasla je relativno brzim tempom od 14,8 odsto u prošloj godini, a njen udeo u ukupnoj maloprodaji je oko 25 odsto. Uprkos poboljšanju ekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku je naveo da se ekonomija suočava sa sve većim neizvesnostima zbog epidemije Covid – 19 i spoljnog okruženja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...