državna kompanija želi da izbegne visoke carine EU

Kineski GAC razmišlja o proizvodnji električnih vozila u Evropi

SvetVesti

14.10.2024 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski GAC razmišlja o proizvodnji električnih vozila u Evropi Kineski GAC razmišlja o proizvodnji električnih vozila u Evropi
Kineski državni proizvođač automobila GAC istražuje mogućnost proizvodnje električnih vozila u Evropi kako bi izbegao carine Evropske unije, saopštio je glavni direktor njegovog međunarodnog... Kineski GAC razmišlja o proizvodnji električnih vozila u Evropi

Kineski državni proizvođač automobila GAC istražuje mogućnost proizvodnje električnih vozila u Evropi kako bi izbegao carine Evropske unije, saopštio je glavni direktor njegovog međunarodnog poslovanja, pridružujući se rastućem popisu kineskih firmi koje planiraju lokalizaciju proizvodnje.

Kompanija je među najvećim kineskim proizvođačima automobila i cilja na 500.000 stranih prodaja do 2030. Još ne prodaje električna vozila u Evropi, ali će lansirati električni SUV prilagođen evropskom tržištu na Paris Auto Showu, koji je upravo počeo, prenosi Mina.

“GAC i dalje gleda na Evropu kao na važno tržište koje je relativno otvoreno, uprkos potezima Evropske komisije da uvede carine na električna vozila proizvedena u Kini”, rekao je direktor za međunarodnu prodaju u kineskoj kompaniji, Vej Hejgang, uoči pomenutog sajma u Parizu.

„Pitanje carina definitivno ima uticaja na nas. Međutim, sve se to može dugoročno prevladati. Siguran sam da će postojati način da se sve to reši“, rekao je Vej.

Rasprave su bile u vrlo ranoj fazi i kompanija je još razmatrala hoće li izgraditi novu fabriku ili podeliti ili preuzeti neku već postojeću.

Kompaktni SUV izložen u Parizu, vozilo s dometom od 520 kilometara nazvano Aion V, trebalo bi biti lansirano na nekim evropskim tržištima sredinom naredne godine, za manje od 40.000 evra, iako konačna cena još nije određena, saopštio je GAC.

Nakon tog lansiranja, sledeće GAC vozilo koje bi trebalo biti u prodaji u Evropi biće mali električni hečbek, koji će biti pušten u prodaju krajem naredne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.