U Crnoj Gori u razvoju plan za online registraciju preduzetnika

Klikom do novog preduzeća

PreduzetnikRegionVesti

3.2.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Klikom do novog preduzeća Klikom do novog preduzeća
Elektronska registracija preduzeća podrazumeva da se celokupan proces osnivanja preduzeća od rezervacije imena do momenta kada preduzeće može da obavlja pravne radnje, odvija elektronski.... Klikom do novog preduzeća

Elektronska registracija preduzeća podrazumeva da se celokupan proces osnivanja preduzeća od rezervacije imena do momenta kada preduzeće može da obavlja pravne radnje, odvija elektronski.

S tim u vezi, u toku je izrada jedinstvene elektronske prijave za registraciju, navedeno je u Programu ekonomskih reformi Crne Gore od 2022. godine do 2024. godine. Dokument je objavljen na sajtu vlade.

„U prethodnom periodu realizovane su brojne aktivnosti na unapređenju procesa registracije preduzeća. U tom smislu, u toku je izrada jedinstvene elektronske prijave za registraciju. Osim toga, od 25. decembra 2020. godine, putem linka https://efirma.tax.gov.me omogućena je elektronska registracija jednočlanog društava sa ograničenom odgovornošću za osnivače rezidente uz minimalni kapital od jednog evra, u kojem su osnivač i izvršni direktor jedno isto lice, uz priloženu elektronski potpisanu dokumentaciju“, navodi se u obaveštenju, prenosi RTCG.

Poslovni razgovori
Foto: Pexels.com

Cilj je, kako se tvrdi, pružiti brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima.

„Uvođenje elektronske registracije za osnivanje privrednog društva je značajan korak u digitalizaciji postupka otvaranja preduzeća koji je sada dodatno olakšan i pojednostavljen. Planirano je i dodatno unapređenje ovog servisa kojim će se omogućiti registracija svih privrednih subjekata čak i online„, piše u Programu ekonomskih reformi za Crnu Goru od  2022. godine do 2024. godine.

Podsetimo, e-registracija osnivanja preduzetnika u Srbiji je uvedena 1. januara 2018. godine, a prema podacima Agencije za privredne registre (APR) sve više privrednika koristi mogućnost lakše i jeftinije registracije.

“Od 17. oktobra 2018. godine uvedena je elektronska prijava osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću (jednočlano društvo), a od 28. juna 2019. godine i za višečlani d.o.o. U ukupnom broju privrednih subjekata osnovanih tokom 2020. godine broj korisnika ovog servisa je udvostručen u vreme vanrednog stanja koje je proglašeno zbog pojave pandemije korona virusa”, kažu iz APR za Biznis.rs

Iz Agencije očekuju da će privredni subjekti prihvatiti elektronsku prijavu kao najefikasniji, jeftiniji i najlakši način podnošenja zahteva za registraciju kada budu omogućene i sve ostale elektronske prijave kao što su prijava prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, promene podataka. Ove mogućnosti biće uvedene u drugoj polovini 2022. godine.

  • VILENJAK

    6.2.2022 #1 Author

    Dobra novina, mnogo olakšava, manje maltretiranja…

    Odgovori

    • TINA

      7.2.2022 #2 Author

      Lakse, jasnije i precicnije za sve. Velika usteda vremena, takodje

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...