Limit od šest miliona dinara za sada ostaje na snazi

Novoosnovani paušalci plaćaju veće poreze zbog promena u određivanju osnovice

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

3.2.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 17

Novoosnovani paušalci plaćaju veće poreze zbog promena u određivanju osnovice Novoosnovani paušalci plaćaju veće poreze zbog promena u određivanju osnovice
Odgovarajući na pitanja preduzetnika-paušalaca da li će limit za paušalno oporezivanje od šest miliona dinara biti povećan, ministar finansija Siniša Mali rekao je da... Novoosnovani paušalci plaćaju veće poreze zbog promena u određivanju osnovice

Odgovarajući na pitanja preduzetnika-paušalaca da li će limit za paušalno oporezivanje od šest miliona dinara biti povećan, ministar finansija Siniša Mali rekao je da se za sada ne razmatra mogućnost povećanja ovog iznosa.

Prema rečima poreskih savetnika, menjanje limita je procena države koja će se možda u nekom trenutku i promeniti, ali za sada paušalci koji probiju limit od šest miliona automatski počinju da vode knjige.

Poreski savetnik Aleksandar Vasić smatra da bi limit trebalo povećati i izjednačiti sa limitom za ulazak u PDV.

“Cilj paušalnog oporezivanja pre svega treba da bude smanjenje administrativnog opterećenja i za obveznike i za državu. U tom smislu bi moglo da se razmišlja i o ukidanju ograničenja za ostvarivanje prava za određene delatnosti, odnosno da se svima koji imaju promet do određenog iznosa omogući pravo na paušalno oporezivanje”, objašnjava Vasić.

On naglašava da je sadašnji sistem određivanja osnovice na koju se plaćaju poreske obaveze veoma nepravedan.

Posle izmena kriterijuma i načina utvrđivanja osnovice, došli smo u situaciju da novoosnovani obveznici imaju znatno veće poresko opterećenje u odnosu na obveznike iz iste delatnosti koji su osnovani ranije, zbog ograničenja da se poreska osnovica ne može povećati za više od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Sa druge strane, nepravedan je i sistem u kome se iste mesečne poreske obaveze plaćaju bez obzira na promet, odnosno da li neko ostvari 100 ili 500.000 dinara mesečno”, ocenjuje Aleksandar Vasić.

Foto: Freepik.com

Uredba koja je doneta 2020. godine značajno je promenila dotadašnji način utvrđivanja osnovice za paušalni porez i doprinose.

Poreska savetnica Gordana Aritonović kaže da je bitno istaći da je nov način oporezivanja paušalaca generalno povećao paušalni porez i doprinose, te se pojedinim paušalcima više isplati da pređu u dvojno knjigovodstvo i da plaćaju porez na stvarno ostvareni prihod.

Prema rečima poreskih savetnika, poresko opterećenje zavisi od šifre delatnosti i visine prihoda koje preduzetnik ostvaruje. Pitanje paušalnog oporezivanja uređeno je Zakonom o porezu na dohodak građana.

“Jedan od najvažnijih uslova je da se paušalno oporezivanje može odobriti preduzetnicima koji imaju ukupan promet u kalendarskoj godini manji od šest miliona dinara. Paušalno oporezivanje se ne može odobriti preduzetniku koji, na primer, obavlja delatnost trgovine ili preduzetniku koji je obveznik PDV-a”, objašnjava poreski savetnik Aleksandar Vasić.

Preduzetnik može biti registrovani obveznik PDV po dva osnova: po svom opredeljenju, bez obzira na ostvaren promet ili po sili zakona, ukoliko mu je promet veći od osam miliona dinara. Bez obzira na to po kom osnovu se registruje kao obveznik PDV, momentom registrovanja za PDV prestaju uslovi za paušalno oporezivanje.

Kako se računa paušalni prihod

Visina paušalnog prihoda utvrđuje se prema formuli gde se prosečna mesečna zarada po zaposlenom pomnoži sa brojem zaposlenih, zatim se dobijeni broj podeli sa koeficijentom delatnosti (koji je dat u Prilogu Uredbe za oporezivanje paušalaca).

Prosečna mesečna zarada kao polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda može biti prosek po zaposlenom ostvaren u Republici Srbiji ili gradu ili opštini, odnosno gradskoj opštini.

“Za preduzetnike je najvažnije da razumeju razliku u tumačenju pojma ‘prometa’ za potrebe paušalnog oporezivanja i ulaska u PDV.  Pri tumačenju pojma ‘promet’ treba imati u vidu, da se ne radi o prometu preko poslovnog računa već o prihodima od obavljanja delatnosti. U promete poslovnih računa ulaze i, na primer, primljeni krediti, ali se oni ne uračunavaju u ukupan promet za ostvarivanje prava na paušalno oporezivanje. Promet u pogledu prava na paušalno oporezivanje je ostvaren prihod od vršenja delatnosti, bez obzira na to kome je izvršena i koja je vrsta prihoda”, naglašava Vasić.

Za potrebe opredeljivanja momenta ulaska u PDV „prometom“ se smatra promet dobara, kao što su sopstveni proizvodi ili usluge, ukoliko su ovi prometi u skladu sa Zakonom o PDV oporezivi ili oslobođeni plaćanja PDV, ali na primer ne ulazi promet za koji se smatra da je izvršen u inostranstvu, po pravilima iz Zakona o PDV-u.

Naš sagovornik ističe da je važno napraviti jasnu razliku da se periodi za koje su utvrđeni limiti razlikuju. Za potrebe paušalnog oporezivanja se posmatra kalendarska godina, a za potrebe PDV period od prethodnih 12 meseci.

Poreski obveznik koji je u prethodnih 12 meseci ostvario ukupan promet veći od osam miliona dinara, dužan je da se evidentira za obavezu plaćanja PDV.

Primera radi, ako je preduzetnik paušalac dana 18. januara 2022. godine ostvario ukupan promet u prethodnih 12 meseci u iznosu od 8.000.001 dinar (što znači u periodu od 19. januara 2021. godine zaključno sa 18. januarom 2022. godine), počev od 19. januara 2022. godine preduzetnik postaje obveznik PDV-a (ima sva prava i obaveze propisane Zakonom – da podnese evidencionu prijavu, da iskaže PDV u računima, da ostvari pravo na odbitak prethodnog poreza i dr.).

Iz Ministarstva finansija za Biznis.rs napominju da ako preduzetnik paušalac postane obveznik PDV-a iz razloga što je ostvario ukupan promet u prethodnih 12 meseci u iznosu većem od osam miliona dinara ili iz razloga što je samostalno odlučio da postane obveznik PDV-a, tom licu prestaje pravo na paušalno oporezivanje, što znači da ima obavezu vođenja poslovnih knjiga, a porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na oporezivu dobit (stvarni prihod).

 • MIŠKOVIĆ

  3.2.2022 #1 Author

  treba pomoći novoosnovanim firmama sa olakšicama a ne ovako, Država treba da vodi računa da se održe nove firme. na početku poslovanja je uvek najveće ulaganje bar porez bi mogao biti manji

  Odgovori

  • STRAHINJA

   3.2.2022 #2 Author

   Slazem se. Umesto da budu „vetar u ledja“ tek zapocetim biznisima, oni dodatno opterecuju…

   Odgovori

 • Ika

  3.2.2022 #3 Author

  Sve je poskupelo, pa su i porez povećali ccc

  Odgovori

 • Emilija

  3.2.2022 #4 Author

  Drzava bi trebalo vise da podrzi novoosnovane firme da bi ih bilo sto vise a ne na ovaj nacin

  Odgovori

 • BOJANA

  3.2.2022 #5 Author

  Cene idu gore, porez ide gore

  Odgovori

 • JOVANA

  3.2.2022 #6 Author

  Umesto da se pomogne novootvorenim firma na početku, i porez poskupljuje. Strašno

  Odgovori

 • KACA

  3.2.2022 #7 Author

  Novim firmama je potrebna podrška od strane države, a ne dodatni troškovi. Zato se firme i zatvaraju par meseci od samog otvaranja firme.

  Odgovori

 • Ivan

  3.2.2022 #8 Author

  Nije fer,nije korektno da novoosnovani pausalci placaju vece poreze.drzava treba da im da olaksice za pocetak.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  3.2.2022 #9 Author

  Opet najsitniji plaćaju najviše?
  To stvarno nije u redu.
  Pogrešno skroz!

  Odgovori

 • Dragana

  3.2.2022 #10 Author

  Trebalo bi im dati neki podstrek.

  Odgovori

 • MADMAX

  3.2.2022 #11 Author

  Nasamareni su.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  3.2.2022 #12 Author

  Paušalni porez koji je nekada bio najidealnije rešenje za oporezivanje, više to nije..

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.2.2022 #13 Author

  Samo ce da izazovu strepnju,ogorcenost i zatvaranje..

  Odgovori

 • DANIJELA

  3.2.2022 #14 Author

  Stvarno nije u redu da najmanji placaju najvise. Sve su to uglavnom porodicne male firme kojima je potreban vetar u ledja i posebne olaksice a ne dosatni troskovi.

  Odgovori

 • Sasa

  4.2.2022 #15 Author

  U zemlji Srbiji raditi privatno je ravno samoubistvu i ko razmislja o tome neka dooobrooo dooobrooo razmisli …Drzava se enormno zaduzuje i šta mislite od koga misle da vrate ta ista zaduženja ,od javnog sektora i da hoce nmg zato pamet u glavu svima koji bi da otvaraju nešto …

  Odgovori

 • Sasa

  11.2.2022 #16 Author

  Treba povecati i limite, jer je 2014 povecan sa 3 mil na 6 mil. Od tada je porez povecan duplo, i fakture su sada vece za duplo, jer su cene otisle duplo i tako unedogled. Za veliki broj preduzetnika 6 miliona se brzo dostigne

  Odgovori

 • MARE

  16.2.2022 #17 Author

  Nije ovo prica jadni pausalci , ovo cemo osetiti svi mi , ako nismo pausalci onda smo korisnici njhovih usluga , evo jadni taksisti moraju da se podvrgnu fiskalizaciji i prvi sledeci ,logicni, korak je poskupljenje usluga ,tako da cemo svi startno investirati dok se kao i na sve drugo ne naviknemo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...