NESTABILNOST NA BERZI WALL STREET VEROVATNO PRIVREMENA

Ključni indeksi i dalje dobri, akcije GameStopa na nizbrdici

BerzaNovacSvetVesti

3.2.2021 16:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ključni indeksi i dalje dobri, akcije GameStopa na nizbrdici Ključni indeksi i dalje dobri, akcije GameStopa na nizbrdici
Glavni berzanski indeksi na Wall Streetu ostali su manje više stabilni u sredu u rano popodne (CET) nakon što su prethodnog dana zabeležili značajne... Ključni indeksi i dalje dobri, akcije GameStopa na nizbrdici

Glavni berzanski indeksi na Wall Streetu ostali su manje više stabilni u sredu u rano popodne (CET) nakon što su prethodnog dana zabeležili značajne dobitke. Industrijski Dow Jones indeks ojačao je u utorak za 1,58 odsto, što je nabolji dnevni rezultat od novembra, dok su akcije kompanije GameStop kojima se intenzivno spekulisalo prethodne nedelje strmoglavo pale.

Izvor: Google.com

Mnoge od akcija koje su popularizovane na internet forumu Reddit naglo su oslabile od početka nedelje. Vrednosti akcija kompanije GameStop, koja je postala sinonim fenomena amaterskog investiranja, drastično su pale na 90 dolara po deonici, iako su prošle nedelje vredele više od 300 dolara. Akcije drugih kompanija AMC, Exspress i Koss Corporation, kojima se spekulisalo posredstvom Reddita, takođe su izgubile vrednost, prenosi Yahoo Finance.

Berzanski stručnjaci ocenili su da postoje razlozi za intenzivnu aktivnost malih investitora, kao što su trgovanje bez provizije, epidemiološke mere zatvaranja, socijalno udaljavanje i hladno vreme, ali da se mogu dogoditi strukturne promene na berzanskom tržištu i ponovna dominacija krupnih igrača u igri. Veliki rast akcija pojedinih firmi najverovatnije je privremen, a sada je očekivano da će nastaviti pad.

Foto: Tanjug/AP

Analitičari ističu da “ukoliko se ne zatvore vrata” kroz veliku regulatornu promenu, nema razloga da će interes malih ulagača za trgovanje u potpunosti nestati. Neki bankari izrazili su zabrinutost zbog nestabilnosti i prekomernog rasta akcija sve većeg broja kompanija i kripto valuta, pre svega zbog činjenice da su se prenaduvane cene odvojile od tradicionalnih metoda procene imovine.

Izvor: YahooFinance

Zabrinutost zbog prelivanja nestabilnosti trgovanja koju su podstakli forumaši Reddita na šire tržište i dalje brine bankare, koji podsećaju na 2000. godinu, koju je obeležio rast maloprodaje akcija i euforija na berzi. Stručnjaci ipak ističu da za razliku od te godine, špekulativna aktivnost glavnim akcijama iz S&P500 nije velika.   

Izvor: YahooFinance

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), okupiće ove nedelje ključne finansijske regulatore sa kojima će razgovarati o rizicima na tržištu koje je pokrenuo trend trgovine akcijama kompanija kao što je GameStop, prenosi CNBC. Ona se u utorak sastala sa američkim predsednikom Džo Bajdenom (Joe Biden) i demokratskim senatorima sa kojima se usaglasila da je ponuda republikanaca za krizni finansijski paket od 618 milijardi dolara nedovoljno velika. Bajden je ostao pri tome da stimulativni paket bude 1.900 milijardi dolara.

Izvor: YahooFinance

Dow Jones indeks blago je pao u sredu po otvaranju berze za 0,13 odsto, ali se održao na više od 30.500 bodova. S&P500 ojačao je za 0,28 procenata na više od 3.800 bodova, a Nasdaq je porastao za 0,40 odsto na više od 13.670 berzanskih poena.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...