Imaju li humanitarna udruženja obavezu izmirenja nameta za poklon

Ko dobije donaciju u novcu, plaća PDV

PoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

5.3.2021 11:42 Autor: Gordana Bulatović 0

Ko dobije donaciju u novcu, plaća PDV Ko dobije donaciju u novcu, plaća PDV
Kada udruženja građana koja su osnovana radi ostvarivanja humanitarnih aktivnosti primaju novčane donacije, na njih ne plaćaju porez, pod uslovom da taj novac služi... Ko dobije donaciju u novcu, plaća PDV

Kada udruženja građana koja su osnovana radi ostvarivanja humanitarnih aktivnosti primaju novčane donacije, na njih ne plaćaju porez, pod uslovom da taj novac služi isključivo za finansiranje cilja zbog kog je to udruženje osnovano.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, porez na novčane donacije ne plaća se sa stanovništa Zakona o porezima na imovinu.

“Ovako organizovano udruženje ne plaća porez ni sa stanovišta Zakona o porezu na dobit pravnih lica. To je primenljivo, ako je u pitanju nedobitna organizacija i koja postaje obveznik poreza na dobit pravnih lica isključivo ako ostvaruje prihode prodajom proizvoda na tržištu ili vršenjem usluga uz naknadu. U tom slučaju ima pravo na poresko oslobođenje za poreski period u kojem ostvari višak prihoda nad rashodima, ali samo ako on nije veći od 400.000 dinara“, naglašavaju u Ministarstvu finansija.

Postoje još neki uslovi, kao što je da Udruženje ne raspodeljuje ostvareni višak svojim osnivačima, članovima, direktorima, zaposlenima ili sa njima povezanim licima. Takođe, važno je da godišnji iznos ličnih primanja zaposlenih u Udruženju, njegovim osnivačima i članovima, kao ni povezanim licima ne bude veći od dvostrukog iznosa prosečne godišnje zarade zaposlenog  na nivou Republike.

Iz Ministarstva finansija poručuju da su predstavnici Udruženja koje dobija novčanu donaciju svakako obveznici poreza na dodatu vrednost, ako se od primljenih sredstava vrši nabavka dobara i usluga.

„Zakonom je propisano i da su predmet oporezivanja porezom na dodatu vrednost i isporuka dobara i pružanje usluga i uvoz“, ističu u Ministarstvu finansija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...