Nova nemačka vlada i "Severni tok 2"

Koalicija u sporazumu prećutala pitanje gasovoda

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

25.11.2021 11:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Koalicija u sporazumu prećutala pitanje gasovoda Koalicija u sporazumu prećutala pitanje gasovoda
Koalicioni sporazum Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Zelenih i Slobodne demokratske partije (FDP) ne pominje pitanje gasovoda „Severni tok 2“. U dokumentu se navodi da... Koalicija u sporazumu prećutala pitanje gasovoda

Koalicioni sporazum Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Zelenih i Slobodne demokratske partije (FDP) ne pominje pitanje gasovoda „Severni tok 2“. U dokumentu se navodi da gasne elektrane treba da se grade korišćenjem klimatski neutralnih tehnologija.

Buduća nemačka vlada je posvećena „širenju mreže obnovljivih izvora i stvaranju modernih gasnih elektrana kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za električnom energijom u narednim godinama po konkurentnim cenama“, navedeno je u dokumentu, prenosi ruski Vzglyad, pozivajući se na TASS.

Sporazum predviđa redovnu proveru sigurnosti snabdevanja i „rano širenje obnovljivih izvora“. Takođe se izražava namera nove nemačke vlade da bliže sarađuje sa Rusijom po globalnim pitanjima, kao što su klimatske promene, zaštita životne sredine i snabdevanje vodonikom.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Istovremeno, tri stranke navode da „snažno kritikuju ograničenja građanskih i demokratskih sloboda i očekuju od ruske vlade da civilnom društvu omogući nesmetan pristup nemačkim partnerima“. Nova koalicija je saopštila da će „ojačati podršku“ ruskom civilnom društvu i da će se zalagati za bezvizni režim putovanja za mlade.

Osim toga, koalicija je izrazila nadu u nastavak strateških pregovora izmešu Rusije i SAD o razoružanju, ocenjujući da bi u njih trebalo da bude uključena i Kina. „Naš cilj ostaje svet bez nuklearnog oružja, a time i Nemačke bez nuklearnog oružja. Računamo na pregovore između SAD i Rusije o potpunom razoružanju u substrateškoj oblasti“, navedeno je u dokumentu.

Gasovod
Foto: Pixabay.com

Ranije su Zeleni u Bundestagu kritikovali nove sankcije SAD protiv „Severnog toka 2“, nazivajući ih „neprihvatljivim čak i za protivnike“ ovog projekta. „Mi Zeleni smo ti koji smo se uvek borili protiv gasovoda. Gasovod je bio i ostao pogrešna nemačka odluka, ali ne američka“, naveo je jedan od poslanika, dodajući da je ne razume kakvom prijateljstvu teže SAD, ako nameću sankcije prijateljima kada posluju sa trećom stranom.

Zeleni se nikada ranije nisu protivili restriktivnim merama protiv pomenutog gasovoda. Od svih nemačkih partija upravo su oni bili nepomirljivi protivnici izgradnje „Severnog toka 2“. Stejt department je pre nekoliko dana najavio da će nastaviti sa sankcijama protiv gasovoda u skladu sa američkim Zakonom o zaštiti energetske bezbednosti Evrope.

Nemačka regulatorna agencija Bundesnetzagentura saopštila prošle nedelje da je obustavljena procedura sertifikacije kompanije Nord Stream 2 AG, operatera gasovoda. Prema izvorima iz odlazeće nemačke vlade, sertifikacija bi mogla da ostane u prekidu do marta, kako prenosi Reuters, dok izvori Gazproma navode da će ona biti završena „uskoro“.

Gasovod ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj. „Severni tok 2“ je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.



Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...