Rok za prodavce u Beogradu 7. avgust

Koji gradovi u Srbiji subvencionišu kupovinu bicikala?

SrbijaVesti

3.8.2022 13:25 Autor: Julijana Vincan 5

Koji gradovi u Srbiji subvencionišu kupovinu bicikala? Koji gradovi u Srbiji subvencionišu kupovinu bicikala?
Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, u saradnji sa udruženjem Inicijativa za održivu urbanu mobilnost Urban.Log iz Beograda, pozvao je privrednike da učestvuju... Koji gradovi u Srbiji subvencionišu kupovinu bicikala?

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, u saradnji sa udruženjem Inicijativa za održivu urbanu mobilnost Urban.Log iz Beograda, pozvao je privrednike da učestvuju u realizaciji projekta za pružanje podrške građanima pri kupovini bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta.

Kako je navedeno na sajtu UrbanLog.rs, cilj projekta „Kupi bajs!“ je smanjenje zagađenja vazduha i povećanje urbane mobilnosti. Ukupna sredstva za podršku nabavke bicikla za ovu godinu iznose osam miliona dinara, od čega je sedam miliona dinara određeno za pružanje podrške građanima.

Pojedinačan iznos sredstava koji se dodeljuje po ovom javnom pozivu za podršku nabavke novog bicikla je 5.000 dinara, što znači da opredeljena sredstva može dobiti 1.400 Beograđana.

Pravo učešća u realizaciji projekta imaju svi privredni subjekti koji mogu da obavljaju prodaju u okviru svoje delatnosti, koji imaju maloprodajne objekte na teritoriji grada Beograda i u svom asortimanu bicikle koji se pokreću pomoću pedala ili uz pomoć električnog pogona.

Podnošenje prijava vrši se slanjem prijave na e-mail adresu kupibajs@urbanlog.rs, a javni poziv je otvoren do 7. avgusta.

Podrška i u drugim gradovima širom Srbije

Novi Sad je među prvima podržao bicikliste. Opredeljenim iznosom za ovu godinu od 18.020.000 dinara glavni grad Vojvodine udvostručio je podršku za kupovinu novih bicikala u odnosu na prošlu godinu, što znači da će priliku dobiti 1.802 Novosađana. Cilj ovih subvencija je podrška ekološki prihvatljivom vidu prevoza, a da mera ima rezultate pokazuje i to što je u oba kruga dodele subvencije 2021. godine bilo ogromno interesovanje građana.

Ideja za ovakav vid podrške dala je Novosadska biciklistička inicijativa, koja je zamisao prvo podigla na republički nivo, a potom na lokalnom nivou uspela da inicira da prvo Novi Sad, a potom i nekoliko drugih gradova u Srbiji, uvede subvencije za kupovinu bicikla.

Grad Sombor je početkom juna raspisao javni poziv za dodelu subvencija za kupovinu novih bicikala i već narednog dana je na gradskom sajtu objavljeno da se zbog velikog broja prijava poziv završava. Za ovu svrhu Grad Sombor izdvojio je 900.000 dinara sa PDV-om, a po jednoj prijavi se moglo dobiti najviše 10.000 dinara. Dobitnici subvencije bili su u obavezi da bicikl kupe isključivo od firmi sa teritorije Sombora.

Grad Niš opredelio je sredstva u iznosu od pet miliona dinara, u razdelu Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, kojima je fizičkim licima putem vaučera iz budžeta bila sufinansirana kupovina bicikala u visini od 5.000 dinara. Deo od 1.500 dinara, koji predstavlja bonus po poklon vaučeru, bio je finansiran od strane dobavljača vaučera, te je ukupna vrednost vaučera iznosila 6.500 dinara.

I opština Bački Petrovac opredelila je ukupno milion dinara i raspisala javni poziv za prijavljivanje privrednih subjekata koji prodaju tehnički ispravne nove bicikle. Iznos subvencije iznosio je 50 odsto ukupne vrednosti bicikala ili 10.000 dinara za bicikle čija je vrednost 20.000 dinara sa PDV-om i više.

Prošle godine subvencije za kupovinu novih bicikala davao je i Grad Zrenjanin, a očekuje se da će broj opština i gradova koji daju ovakvu vrstu podrške dalje povećavati.

 • Ceca

  3.8.2022 #1 Author

  Uglavnom je u Vojvodini zastupleno…Beograd i nije za bicikle

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  3.8.2022 #2 Author

  Treba što više gradova da se uključi

  Odgovori

 • TATJANA

  4.8.2022 #3 Author

  Ovo je odlican projekat

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.8.2022 #4 Author

  Odlican projekat,ali voznja bicikla je najvise zastupljena u Vojvodini,i ti gradovi treba da dobiju….

  Odgovori

 • MAJA

  5.8.2022 #5 Author

  Za vojvodinh je dovoljan je dobar bicikli za svakoga u domacinstvu i ne trebaju imati automibile

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...