Vranjski privrednici zaposliće deo bivših radnika zatvorenog preduzeća

Koliko je država dobila subvencionisanjem kompanije Geox?

SrbijaVesti

10.8.2021 12:07 Autor: Gordana Bulatović 0

Koliko je država dobila subvencionisanjem kompanije Geox? Koliko je država dobila subvencionisanjem kompanije Geox?
Država Srbija je uložila u Geox 11 do 12 miliona evra kroz subvencije, a u budžet se samo kroz poreze i doprinose vratilo 25... Koliko je država dobila subvencionisanjem kompanije Geox?

Država Srbija je uložila u Geox 11 do 12 miliona evra kroz subvencije, a u budžet se samo kroz poreze i doprinose vratilo 25 miliona evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Komentarišući zatvaranje fabrike Geox u Vranju, Mali je rekao da je država sa svoje strane ispoštovala sve što je dogovoreno.

„Mi smo u Geox uložili 11 do 12 miliona evra, a u budžet nam se vratilo 25 miliona samo preko poreza i doprinosa za zaposlene koji su tu radili“, rekao je Mali, a prenosi agencija Tanjug.

Ministar finansija je napomenuo da postoji strategija razvoja ekonomske politike u zemlji, a da je rezultat toga rast prosečne zarade u zemlji, kao i podizanje iznosa minimalne cene rada.

„Naša strategija je da idemo ka povećanju minimalne zarade, povećanju prosečne zarade i životnog standarda u Srbiji. Nije isto kao kada imate 25,9 odsto nezaposlenost i kada imate devet procenata. Veća je konkurencija na tržištu rada, logično je i da su plate veće. Strategija je da mladi ne odlaze, da im se da mogućnost zaposlenja, ali i plata približna plati u inostranstvu“, rekao je Mali.

Što se tiče situacije u Vranju, lokalna samouprava je započela razgovore sa privrednicima da bi videla kako može da pomogne bivšim radnicima kompanije Geox, izjavio je gradonačelnik tog grada Slobodan Milenković.

„To se, pre svega, odnosi na prekvalifikaciju i obuku na zehtev poslodavca i mi ćemo u sredu raspisati novi javni poziv. Poslodavci će moći da prijave svoje potrebe broja zaposlenih u mi ćemo to iz lokalnog budžeta da finasiramo“, rekao je Milanković, a prenosi Tanjug.

Dodao je da su privrednici iz Vranja na sastanku rekli da imaju potrebu za radnom snagom, a da je jedna od tih firmi već iskazala konkretne potrebe.

„Ta firma je trenutno na kolektivnom odmoru, ali su nam preneli da već postoji velika zainteresovanost da bivši radnici kompanije Geox počnu da rade. Oni su proširili proizvodnju upravo programom koji je Geox radio, tako da će u narednom periodu biti koliko-toliko amortizovano i sa tim privrednim subjektom. I ostali privrednici koji nisu iz oblasti obućarstva, pre svega drvnoprerađivačka industrija, apsorbovaće deo radne snage“, rekao je gradonačelnik Vranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...