Do kraja godine počinje gradnja Centra za nuklearnu nauku

Koliko smo daleko od izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji?

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

19.1.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Koliko smo daleko od izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji? Koliko smo daleko od izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji?
Srbija krajem marta sa ruskom državnom kompanijom Rosatom potpisuje Ugovor o zajedničkom preduzeću, koje će do kraja godine početi da gradi Centar za nuklearnu... Koliko smo daleko od izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji?

Srbija krajem marta sa ruskom državnom kompanijom Rosatom potpisuje Ugovor o zajedničkom preduzeću, koje će do kraja godine početi da gradi Centar za nuklearnu nauku, najavio je ministar za inovacije Nenad Popović na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

On smatra da je rešenje za energetsku krizu u svetu proizvodnja nuklearne energije, i da će Srbija o tome razgovarati ne samo sa Rusima već i Kinezima, Korejcima, Amerikancima.

Sporazum o otvaranju zajedničkog Centra za nuklearnu nauku potpisan je 2019. godine, kada je predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, bio u Beogradu. Sada se s ruskim stručnjacima bira lokacija, prenosi RTS. Zna se da će biti negde na Dunavu, da će se graditi četiri godine, a procenjuje se da će Centar mnogo doprineti obrazovnom sistemu Srbije.

„Projekat će biti realizovan u nekoliko faza. Za početak će se usmeriti na medicinske tehnologije. Napravićemo dobru naučnu bazu za obrazovanje i neenergetsku primenu nuklearne energije u Srbiji i drugim zemljama regiona i šire“, izjavio je Evgenij Pakermanov iz Rosatoma.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dr Miodrag Krmor, istakao je da je u pitanju centar koji će moći da proizvodi izotope za medicinu i poljoprivredu. 

„Planirano je da se u tom centru proizvode poluprovodnici. Biće tu i drugih industrijskih primera koji se tiču najvećeg dela materijala. U principu, povukao bi za sobom nekoliko grana“, naveo je dr Krmor. 

Iako je u Srbiji nakon havarije u Černobilju pre 30 godina zakonom zabranjena gradnja nuklearnih elektrana, o njima se poslednjih meseci sve više govori. Da su tema i u razgovorima s Rosatomom potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta s Putinom u Sočiju.

„Spremni smo da našim srpskim partnerima ponudimo najbolja rešenja i tehnologije, ali to mora biti nacionalna odluka, odluka srpske države i naroda. I ako bude doneta, mi smo spremni da je podržimo“, naglasio je Pakermanov.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, rekao je da postoje inicijalne ideje u vezi sa izgradnjom nuklearne elektrane u Srbiji.

„Srbija mora da radi ono što rade sve najsavremenije ekonomije sveta. Sve one koje žele da unaprede svoju ekonomiju moraju da obezbede jeftinu i čistu električnu energiju svojim kompanijama. Jedini način da Srbija to uradi u budućnosti jeste izgradnja nuklearne elektrane, i siguran sam da ćemo u budućnosti, u narednih godinu dana, razgovarati sa mnogim partnerima i iz Evropske unije, i iz Koreje, i iz Amerike, i iz Rusije“, smatra Popović.

Prema rečima stručnjaka, na izložbi svetskih dostignuća u Dubaiju, da bi se sa razgovora prešlo na konkretne dogovore, najpre bi trebalo promeniti zakon i ukinuti moratorijum, rešiti pitanja sirovina i otpada, školovati stručnjake, promeniti negativan stav javnosti o nuklearnoj energiji. Zato su nuklearne elektrane, smatraju oni, od Srbije daleko bar deceniju.

Inače, nuklearke proizvode četvrtinu struje u EU. Iako je na snazi moratorijum o zabrani njihove gradnje u Srbiji, nadležni najavljuju javnu raspravu o gradnji modernih, takozvanih „modularnih nuklearnih elektrana“ ili kupovini udela u nekoj nuklearki u zemljama okruženja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...