Pokrenut postupak zbog moguće povrede konkurencije

Komisija sumnja da postoji dogovor konkurenata oko cene kafe na srpskom tržištu

PoslovanjeSrbijaVesti

27.9.2021 15:29 Autor: Stanislav Stanišić 0

Komisija sumnja da postoji dogovor konkurenata oko cene kafe na srpskom tržištu Komisija sumnja da postoji dogovor konkurenata oko cene kafe na srpskom tržištu
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je 14. septembra postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednih društava Atlantic Grupe – Zagreb, Atlantic Brands – Beograd i... Komisija sumnja da postoji dogovor konkurenata oko cene kafe na srpskom tržištu

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je 14. septembra postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednih društava Atlantic Grupe – Zagreb, Atlantic Brands – Beograd i Strauss Adriatic – Šimanovci radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu kafe u Republici Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, tokom maja i juna 2021. godine sprovedena je analiza uslova konkurencije na tržištu trgovine na malo odabranim prehrambenim proizvodima u Republici Srbiji. Navedena analiza je, između ostalog, obuhvatila i analizu kretanja maloprodajnih cena pojedinih brendova kafe i njihov međusobni odnos u posmatranom periodu od 2015. do 2020. godine.

Analiza je ukazala da je veleprodajno tržište kafe tržište sa manjim brojem učesnika, koje je koncentrisano i stabilno, gde su prisutna dva najveća učesnika čiji zajednički tržišni udeo od 2013. do 2020. godine nije spao ispod 80 odsto. Ocenjeno je da ovo tržište ima strukturu koja pogoduje lakšem postizanju dogovora između međusobnih konkurenata.

„Imajući u vidu da, prema navodima učesnika industrije, cena sirove kafe učestvuje sa više od 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda, bilo bi očekivano da su se maloprodajne cene mlevene kafe i cene sirove kafe na berzama kretale u istom smeru, te da je postojala korelacija kretanja cena tokom posmatranog perioda. Poređenjem maloprodajnih cena mlevene kafe, ovakva korelacija sa kretanjem cena sirove kafe nije utvrđena“, ističe se u saopštenju Komisije.

Takođe se navodi da je zaključeno da cene na tržištu Republike Srbije nisu uslovljene promenama cena sirove kafe na svetskom tržištu, već da se formiraju pod dejstvom drugih faktora.

Komisija je osnovano pretpostavila da su društva Atlantic Grupa i Strauss Adriatic, kao dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Republici Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, usaglašavali poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe u Republici Srbiji.

„Na ovaj način, pomenute kompanije bi saradnjom zamenile međusobnu konkurenciju, pri čemu navedeno ponašanje ima za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Republike Srbije, u smislu člana 10. Zakona kojim je propisano da restriktivni sporazumi mogu biti ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prećutni dogovori, usaglašene prakse, kao i odluke oblika udruživanja učesnika na tržištu, a kojima se naročito neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine“, stoji u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija će u ispitnom postupku, saglasno članu 41. Zakona, preduzeti sve potrebne dokazne radnje u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja, ispitati postojanje povrede konkurencije, a po okončanju postupka doneti konačnu odluku o postojanju povrede konkurencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...