PROCEDURA USVAJANJA JOŠ JEDNOG GLOMAZNOG FINANSIJSKOG PAKETA U SAD

Kongres odobrio Bajdenov predlog pomoći od 1.900 milijardi dolara

NovacSvetVesti

1.3.2021 19:36 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kongres odobrio Bajdenov predlog pomoći od 1.900 milijardi dolara Kongres odobrio Bajdenov predlog pomoći od 1.900 milijardi dolara
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je krizni finansijski paket vredan 1.900 milijardi dolara, koji je predložio predsednik SAD Džo Bajden. Predlog je usvojen sa... Kongres odobrio Bajdenov predlog pomoći od 1.900 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je krizni finansijski paket vredan 1.900 milijardi dolara, koji je predložio predsednik SAD Džo Bajden. Predlog je usvojen sa 219 glasova “za“ i 212 “protiv“, a demokrate i republikanci glasali su uglavnom po partijskoj liniji, iako je dvoje demokrata bilo protiv.

Republikanski kongresmeni listom su se usprotivili velikom paketu pomoći nazivajući ga demokratskom listom želja i kritikujući uključivanje u plan odredbi koje nemaju veze sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, prenosi Xinhua. Oni su upozorili da bi usvajanje preglomaznog plana moglo rezultirati neodrživim dugom za buduće generacije. S druge strane, planu su se obradovali investitori, pa su ključni berzanski indeksi na Wall Streetu ojačali za više od 1,5 odsto, kao i cene nafte.

Demokrate su izrazili snažnu podršku planu, ističući hitnost obuzdavanja rastuće epidemije, koja je odnela pola miliona života Amerikanaca. Oni su istakli da je neophodno da se ojača opustošena ekonomija i pomognu milioni nezaposlenih, kao i preduzeća koja su platila ekonomsku cenu krize izazvane pandemijom Covid-19.

Foto: Youtube screenshot

Plan pomoći sadrži direktne isplate od 1.400 dolara po osobi za radničke porodice, čiji članovi primaju po 600 dolara u skladu sa paketom pomoći koji je usvojen u decembru. Bajdenov predlog takođe predviđa naknade za nezaposlene u iznosu od 400 dolara nedeljno, do kraja septembra.

Nacrt zakona koji je upućen Senatu na odobrenje, uključuje i federalno povećanje minimalne satnice od 15 dolara, što će verovatno biti tačka sporenja senatora, budući da je povećanje plata suprotno procesu uravnoteženja budžeta.   

Foto: Youtube screenshot

Početkom februara demokrate su preduzeli proceduralne korake u oba predstavnička doma, što im je omogućilo da proguraju plan o velikim olakšicama bez republikanske podrške, zbog čega republikanci navode da je reč o „partijskom procesu“. Demokratama se žuri da zakon što pre prođe kroz Senat i da ga Bajden potpiše, jer postojeći program savezne naknade za nezaposlene ističe sredinom marta.

Stopa nezaposlenosti u SAD u januaru 2021. bila je 6,7 odsto, naveo je nacionalni Biro za statistiku rada, prenosi portal Balance. To je gotovo dvostruko više od 3,5 odsto iz februara 2020. godine, neposredno pre početka pandemije. Nezaposlenost jedan je od najvećih problema sa kojima se suočava američka ekonomija, a prema proceni FED tokom 2021. godine stopa će pasti na oko pet odsto.

Izvor: Balance.com

Procenjuje se da je trenutna nezaposlenost oko 6,3 procenta, što znači da je bez posla oko 10,1 milion Amerikanaca. Njih oko četiri miliona bez posla je duže od 27 nedelja, dok je oko 2,3 miliona izgubilo posao u poslednjih pet sedmica. Rekordna stopa nezaposlenosti zabeležena je u aprilu prošle godine, 14,7 odsto, najviše nakon Velike depresije (1929-1933).

Američki Senat odobrio je u martu 2020. najveći stimulativni paket ikada, u obimu većem od 2.000 milijardi dolara, od čega su isplaćivane naknade nezaposlenima. Isplaćena je jednokratna pomoć za pojedince u iznosu 1.200 dolara, odnosno 2.400 dolara za parove, kao i po 500 dolara po detetu. Nezaposleni su primali i dodatnih 600 dolara nedeljno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...