Potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama

Korak bliže ka subvencijama za zamenu stolarije

BiznisEkologijaInfrastrukturaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

23.6.2021 16:00 Autor: Julijana Vincan 1

Korak bliže ka subvencijama za zamenu stolarije Korak bliže ka subvencijama za zamenu stolarije
Ugovori sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti, biće potpisani u petak u Kraljevu, najavljeno je iz kabineta Ministarstva rudarstva... Korak bliže ka subvencijama za zamenu stolarije

Ugovori sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti, biće potpisani u petak u Kraljevu, najavljeno je iz kabineta Ministarstva rudarstva i energetike.

„U petak će biti potpisani i uručeni ugovori gradovima i opštinama koje su ispunile sve uslove za početak realizacije projekta. Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva – za kompanije i građane. Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prilikom posete Smederevskoj Palanci.

Ona je istakla ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na EU. Prema njenim rečima za mesec dana biće završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

„Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju“, istakla je ona.

Poskupljuju cene stolarije

U međuvremenu, kompanije koje se bave prodajom stolarije navode da cene već rastu i da će tako ostati i u narednom periodu. Da podsetimo, subvencijama je predviđeno da država sa opštinom plaća 50 odsto troškova, a 50 procenata plaća samo domaćinstvo.

MIhajlović je ranije navela da će jedan od dva poziva za učešće u projektu biti upućen kompanijama koje će raditi zamenu stolarije, a da ne bi bilo nerealnih cena, time će biti određena maksimalna. Za to vreme, oni koji se bave ugradnjom stolarije navode da je zbog pandemije korona virusa sve već poskupelo, kao i da očekuju nastavak rasta cena.

Takođe naglašavaju da rast cena ima veze sa tržištem stakla, metala i PVC, zbog čega dolazi i do poskupljenja kada je reč o samoj stolariji. Kako kažu u kompanijama koje se bave prodajom stolarije, interesovanja ima mnogo, posebno što su u medijima ranije bili navodi da bi sve moglo da počne sa realizacijom početkom jula. Uporedo, u pojedinim preduzećima koja se bave stolarijom smatraju da će subvencije države da se isplaćuju retroaktivno.

Koliko košta stolarija?

Pomoć države u promeni stolarije građanima trebalo bi da prepolovi troškove kada je reč o tako velikom poslu, ali i da im pomogne da dodatno uštede dugoročno, kroz manje račune za struju, a ne treba zanemariti i očuvanje životne sredine.

Cene stolarije u Srbiji razlikuju se od firme do firme, a zavise i od drugih faktora, kao što su materijali, dimenzija, sistemi zatvaranja i tome slično. Najjeftiniji su PVC prozori, gde za običan prozor sa dvostrukim staklima u proseku treba plp 130 evra, ili od 85 do 160 evra po metru kvadratnom.

Cena prozora sa drvenim okvirom, koji mogu biti od PVC prozora skuplji i do 40 odsto iznosi oko 100 do 180 evra. Najskuplji su kombinovani prozori drveno-aluminijumski, koji su često i duplo skuplji od običnih PVC prozora. U te cene treba uračunati i ugradnju, a montaža se naplaćuje između pet i 10 evra po metru kvadratnom.

Međutim, ohrabrenje za sve građane može da bude i podatak da se zamenom stolarije može uštedeti i do 40 procenata utrošene električne energije, a na taj način i značajno smanjiti račune.

  • Igor

    8.10.2021 #1 Author

    Jel zna neko kada ce u BG početi prijava i na koji način? Jvala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...