KORONA PRODUBILA JAZ IZMEĐU POLOVA Žene ekonomski ugroženije, neophodna im je pomoć, ocenjuje MMF

AnalizaLifestyleSvetU fokusuVestiZanimljivosti

23.7.2020 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA PRODUBILA JAZ IZMEĐU POLOVA Žene ekonomski ugroženije, neophodna im je pomoć, ocenjuje MMF KORONA PRODUBILA JAZ IZMEĐU POLOVA Žene ekonomski ugroženije, neophodna im je pomoć, ocenjuje MMF
Pandemija korona virusa preti da samo produbi jaz između polova i ugrozi napredak žena ostvaren tokom prethodnih 30 godina u smanjenju ekonomskog jaza sa... KORONA PRODUBILA JAZ IZMEĐU POLOVA Žene ekonomski ugroženije, neophodna im je pomoć, ocenjuje MMF

Pandemija korona virusa preti da samo produbi jaz između polova i ugrozi napredak žena ostvaren tokom prethodnih 30 godina u smanjenju ekonomskog jaza sa muškarcima, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

U autorskom tekstu izvršne direktorke MMF Kristaline Georgieve i još tri visoke zvaničnice, objavljenom na sajtu ove organizacije, naglašava se da ekonomski šok, izazvan zdravstvenom krizom, daleko više pogađa žene nego muškarce. Razlog za to jeste što su upravo žene mnogo više zastupljene u pandemijom najpogođenijim sektorima. A to su sektori usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva.

U SAD je između aprila i juna nezaposlenost žena bila za dva odsto veća nego kod muškaraca, navode Georgieva, Stefania Fabricio, Čeng Hun Lim i Marina M Tavares u tekstu.

MMF/Printscreen youtube

Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija. Podaci pokazuju da je to slučaj u SAD, gde čak 54 odsto žena nije u mogućnosti da radi od kuće, dok je u Brazilu još gora situacija, i ta brojka je 67 procenata. U manje razvijenim zemljama, samo 12 odsto populacije u mogućnosti je da radi od kuće, precizira se u tekstu na sajtu MMF.

Žene, osim toga, rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca, trošeći svakodnevno oko 2,7 sati samo na taj rad, upozoravaju u ovoj organizaciji, objašnjavajući da su žene preuzele većinu porodičnih obaveza na sebe zbog dnevno, mera izolacije, poput zatvaranja škola, vrtića…

MMF upozorava da je zbog pandemije samo u Kolumbiji siromaštvo žena poraslo za 3,3 odsto. Podseća i na procenu UN da će kriza izazvana koronom povećati siromaštvo u Latinskoj Americi i Karibima na zastrašujuću brojku od 15,9 miliona siromašnih, od čega će većina biti žene i deca.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Nakon ukidanja restriktivnih mera u većini zemalja, ženama treba mnogo više vremena da dobiju posao, naglašava se u tekstu na sajtu MMF, uz napomenu da su devojke mnogim državama u razvoju morale da napuste školovanje i počele da rade, kako bi koliko- toliko popunile kućne budžete.

Zbog svega navedenog, apeluje se da je od ključne važnosti da se osmisle mere i programi, koji će se uhvatiti ukoštac sa zastrašujućim posledicama pandemija po žene. Neophodna je politika podsticanja oporavka kako bi se bar delimično ublažile negativne posledice krize na žene.

Kao dobre inicijative, u zaključku teksta, zvaničnici MMF, navode one u Austriji, Italiji, Portugalu, Francuskoj i Sloveniji, gde je omogućeno delimično plaćeno odsustvo za roditelje sa decom ispod određene dobi, ili roditeljima, koji zbog zatvaranja škola, moraju da brinu o deci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...