KORPORATIVNE OBVEZNICE, dodatni izvor finansiranja kompanija u Srbiji

BerzaNovacSrbijaVesti

13.4.2020 14:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORPORATIVNE OBVEZNICE, dodatni izvor finansiranja kompanija u Srbiji KORPORATIVNE OBVEZNICE, dodatni izvor finansiranja kompanija u Srbiji
Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predstavnicima Komisije za hartije od vrednosti, Beogradske berze i Centralnog registra za hartije od vrednosti kako bi... KORPORATIVNE OBVEZNICE, dodatni izvor finansiranja kompanija u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predstavnicima Komisije za hartije od vrednosti, Beogradske berze i Centralnog registra za hartije od vrednosti kako bi se razmotrile mogućnosti emitovanja korporativnih obveznica i nastavila saradnja na razvoju tržišta kapitala, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocenjeno da je ostvaren značajan napredak u razvoju tržišta kapitala i istaknuto da bi izdavanje korporativnih obveznica moglo da posluži kao važan dodatni izvor finansiranja kompanijama u Srbiji.

Foto: Tanjug

Prema rečima Siniše Malog, velike korporacije širom sveta već se finansiraju izdavanjem korporativnih obveznica koje predstavljaju dužničke finansijske hartije od vrednosti, pa tako naša zemlja ne bi bila izuzetak.

Srbija se, naglašava, sa svojim državnim hartijama od vrednosti već pozicionirala na međunarodnom tržištu. Njene hartije su već bile na listi za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

Taj potez i dobro kotiranje naših državnih hartija otvorilo je i mogućnost domaćim kompanijama da i one dođu do što jeftinijih izvora finansiranja emitovanjem svojih hartija od vrednosti.

Ako je naša državna obveznica dobila epitet da je likvidna i lako dostupna investitorima, nema razloga da to ne bude slučaj i sa obveznicama koje će izdvati srpske kompanije. Mi imamo dobre korporacije ali im je svakako potrebna finansijska injekcija u vidu dodatnog kapitala, istakao je Siniša Mali.

On je dodao da ovo može da posluži kao neka vrsta dokapitalizacije koja će kompanijama pomoći da dodatnom snagom nastave da se razvijaju posle epidemije. Što je korporacija finansijski stabilnija i ima pouzdane izvore prihoda, prinos koji će investitori želeti da plate je niži, odnosno kompanija će se zadužiti jeftinije, rekao je ministar finansija.

Foto:Tanjug

Inače, Vlada Srbije je u petak, 10. aprila usvojila Uredbu o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja, kojim se taj postpak pojednostavljuje.

Osnovna novina je da se maksimalno pojednostavljuje postupak za odobravanje Prospekta preduzeća za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti. Pripremeljen je propis kojim se olakšava i pojeftinjuje izdavanje korporativnih obveznica, što je prvi korak ka obezbeđivanju uslova za njihovo emitovanje.

Kako je Srbija bila na pragu sticanja investicionog rejtinga, a pre vanrednog stanja dosta je uradjeno na upotpunjavanju regulative za razvoj tržišta kapitala, dosta se očekuje od ove mere a postoji verovatnoća da se u otkupu obveznica pojave kako domaći investitori, tako i država, istakao je ministar.

„Znamo da preduzeća nemaju dovoljno informacija o ovom instrumentu, te ćemo mi biti u prilici narednih dana da pričamo o tome I da promovišemo i to kao jedan od dobrih načina finansiranja i da ispitamo sve opcije koje su nam na stolu. Želimo da opipamo impuls zainteresovanosti kompanija, da vidimo koliki je mogući prinos i da li je taj potez opravdan, naglasio je ministar Siniša Mali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...