Opozicija opominje da je budžetski deficit Srbije preveliki

Kredit UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga

NovacSrbijaVesti

14.9.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kredit UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga Kredit UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga
Kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće iskorišćen za refinansiranje duga koji dospeva u januaru, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da država... Kredit UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga

Kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće iskorišćen za refinansiranje duga koji dospeva u januaru, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da država tako nimalo ne povećava javni dug, već vraća stare dugove.

Naveo je da je javni dug Srbije trenutno 30,5 milijardi evra, kao i da je nemački skoro 80 puta veći, a dug SAD – 19,2 biliona dolara, te da nije reč o preduzaduženima, jer države nose taj dug. On je ocenio da ništa ne može da se zaključi iz apsolutnih cifara duga, prenosi Euronews.

Ukazao je na značajan parametar udela javnog duga u BDP, a u Srbiji je to 54,7 odsto, što je daleko ispod obaveza po Mastrihtu.

„Dakle, daleko ispod 60 odsto, što je standard Evropske unije“, rekao je on. Mali je naveo podatke Evrostata o nizu evropskih država gde je udeo javnog duga u BDP drastično veći.

Ocenio je da Srbija dobro stoji u odnosu na ove mnogo razvijenije zemlje, te istakao da su one prezadužene, a ne Srbija.

Opozicija je posle nedavnog potpisivanja kredita od milijardu dolara sa tri odsto kamate od UAE upozorila da Srbija ima preveliki javni dug od 33 milijarde.

 • Mike

  14.9.2022 #1 Author

  I na novu gajbu u Bugarskoj, nakon nove dr diplome…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  14.9.2022 #2 Author

  Dobra ideja rzfinansirati skuplji kredit sa jeftinijim.

  Odgovori

 • IVAN

  14.9.2022 #3 Author

  E tesko nama! Nismo ni svesni koliko smo u dogovima

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...