Agencija Fitch Ratings objavila novu procenu

Kreditni rejting Slovenije odoleo pandemijskoj krizi

AnalizaRegionU fokusuVesti

21.6.2021 08:47 Autor: Ljiljana Begović 2

Kreditni rejting Slovenije odoleo pandemijskoj krizi Kreditni rejting Slovenije odoleo pandemijskoj krizi
Agencija za kreditni rejting Fitch Ratings potvrdila je slovenački kreditni rejting na nivou A sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo finansija. Iz Agencije kažu... Kreditni rejting Slovenije odoleo pandemijskoj krizi

Agencija za kreditni rejting Fitch Ratings potvrdila je slovenački kreditni rejting na nivou A sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo finansija.

Iz Agencije kažu da je Slovenija prepoznala svoju snažnu institucionalnu strukturu, održala fokus na društveni razvoj i verodostojan okvir politike, što podržavaju članice u EU.

Prema Fitchu, stabilni izgledi za procenu odražavaju otpornost slovenačke ekonomije na pandemijske rizike i delotvornost politika koje su u skladu sa srednjoročnom održivošću javnih finansija.

Foto: Rawpixel

Sa stanovišta makroekonomskih pokazatelja, agencija predviđa da će privredni rast 2021. godine iznositi 5,6 odsto. Povoljni makroekonomski uslovi će, između ostalog, imati pozitivan uticaj na tržište rada. Agencija očekuje da će ionako niska nezaposlenost početi da pada već 2022. godine.

Izveštaj slovenačke agencije za kreditni rejting potvrdile su i agencije S&P Global i DBRS Morningstar. Ministarstvo finansija naglašava da ova potvrda kreditnog rejtinga takođe dokazuje da Slovenija ostaje stabilna i pouzdana zemlja koja se uspešno nosi s epidemijom Covid-19, piše Seebiz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...