za pet godina polovina učesnika je pronašla posao u svojoj struci

Kroz projekat “Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka” školu završilo 8.000 učenika

BiznisBolji posaoPreduzetnikSrbijaVesti

6.9.2022 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kroz projekat “Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka” školu završilo 8.000 učenika Kroz projekat “Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka” školu završilo 8.000 učenika
U Srbiji je kroz projekat „Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka“ za šest godina školu završilo 8.000 učenika, rečeno na konferenciji za novinare u... Kroz projekat “Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka” školu završilo 8.000 učenika

U Srbiji je kroz projekat „Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka“ za šest godina školu završilo 8.000 učenika, rečeno na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

„Do sada je razvijeno 14 nastavnih planova i programa u vezi sa dualnim obrazovanjem. Počelo se sa trgovcima jer je tu primećen nedostatak znanja i radne snage u ovom trenutku. Nastavilo se preko montera elektrokokomunikacionih mreža, mnogo zanimanja u vezi sa mašinskom i elektrothničkom strukom“, rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović, prenosi Beta.

On je istakao da se trenutno u ovom programu školuje 3.000 učenika, da je 47 gradova i opština uključeno u projekat, kao i 94 škole i 300 kompanija.

„Najveći problem je nedostatak kvalitetnih kadrova. Potrebno je da stvorimo kadrove koji su korisni privredi i privučemo donatore i one koji žele da učestvuju u ovakvom programu, da objasnimo da dualna edukacija jeste odgovor na to šta privredi nedostaje u ovom trenutku“, rekao je Vesović.

Istakao je da je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je donet u novembru 2017. godine, doprineo razvoju ovog projekta, kao i da je za pet godina saradnje sa Ministarstvom prosvete Srbije, Privredna komora uspela da temu dualnog obrazovanja približi kompanijama, ali i obrazovnom sistemu, đacima i školama koji su polaznici.

Dualno obrazovanje u srednjim školama je predviđeno i za trogodišnje i četvorogodišnje programe.

Tokom pet godina od usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju u Srbiji je razvijeno 65 obrazovnih profila, ukupno 10.500 učenika se školovalo po ovom modelu, a 150 škola iz 52 grada, odnosno opštine u Srbiji je uspostavilo saradnju po ovom modelu sa 700 kompanija.

Od tog broja, prema rečima učesnika završne konferencije projekta „Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka u Srbiji“, značajan broj učenika se zaposlio i 50 odsto njih je našlo posao u struci, od čega je 25 odsto zaposleno u kompanijama u kojima se realizovalo dualno obrazovanje.

  • Anna

    6.9.2022 #1 Author

    Jedna trećina je našla posao a dve trećine je na ulici. Sjajna statistika!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...