Razlog je gašenje nekoliko pogona porizvodnje

Krušik nastavlja sa otpuštanjem radnika, otkaze dobili i samohrani roditelji

SrbijaVesti

2.2.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Krušik nastavlja sa otpuštanjem radnika, otkaze dobili i samohrani roditelji Krušik nastavlja sa otpuštanjem radnika, otkaze dobili i samohrani roditelji
Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz ove fabrike otpušteno više od 140 radnika, navodi Asocijacija slobodnih... Krušik nastavlja sa otpuštanjem radnika, otkaze dobili i samohrani roditelji

Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz ove fabrike otpušteno više od 140 radnika, navodi Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Među otpuštenim radnicima nalaze se, kako se navodi – i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata „i pored toga što ove kategorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika“.

Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona proizvodnje lovačke municije, proizvodnje kartonske ambalaže i zatvaranje istraživačko-razvojnog centra, piše N1.

„To bi bio samo još jedan u nizu nemuštih opravdanja za, u suštini, jedini način za smanjenje troškova koji direktori državnih preduzeća znaju – otpuštanje radnika – da prema navodima poslodavca holding korporacija Krušik ad Valjevo nije ‘uložila velika finasijska sredstva kako bi na osnovu nove potencijalne saranje otpočela 2023. godine proizvodnju lovačke municije’“, ističe se u saopštenju ASNS.

Slično je, ističe sindikat, i sa radionicom za izradu kartonske ambalaže.

„Tek posle otpočinjanja proizvodnje 2023. godine konstatovano je da proizvodna cena kutije po komadu iznosi 4,40 evra, a da ista takva kutija može da se u nabavci kupi za 3,40 evra“, navodi ASNS.

Sindikat poziva nadležno ministarstvo i tužilaštvo da „pod hitno preduzmu sve raspoložive zakonske mere“.

„Posebno je, sada kada su državi puna usta tehnološkog razvoja, inovacija i ekonomije znanja, neshvatljivo da se gasi Istraživačko razvojni centar i to u Krušiku, fabrici kojoj je tehnološki razvoj i novi inovativni proizvodi osnova rada i uslov opstanka“, ističe ASNS.

Sindikat ukazuje i upozorava da više, bez odgovornosti i zakonskih sankcija, „ne mogu da se arče državne pare i da posledice neodgovornih i nekompetentnih poslovnih odluka uprava državnih preduzeća ne mogu i ne smeju da trpe radnici i njihove porodice i to u najtežem mogućem vidu, gubitkom posla“.

ASNS ističe da će svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima zaštiti zakonom garantovana prava samohranih roditelja i roditelja dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstvo sindikata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...