LEKARI U MAĐARSKOJ ZARAĐIVAĆE DO 7.000 EVRA Pravo je vreme za povećanje plata, kaže Orban

EUVesti

4.10.2020 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

LEKARI U MAĐARSKOJ ZARAĐIVAĆE DO 7.000 EVRA Pravo je vreme za povećanje plata, kaže Orban LEKARI U MAĐARSKOJ ZARAĐIVAĆE DO 7.000 EVRA Pravo je vreme za povećanje plata, kaže Orban
Mađarska vlada i lekarska komora (MOK) složile su se da značajno podignu plate lekarima, kao znak zahvalnosti za dosadašnji rad, a u momentu kada... LEKARI U MAĐARSKOJ ZARAĐIVAĆE DO 7.000 EVRA Pravo je vreme za povećanje plata, kaže Orban

Mađarska vlada i lekarska komora (MOK) složile su se da značajno podignu plate lekarima, kao znak zahvalnosti za dosadašnji rad, a u momentu kada se zemlja suočava sa daljim rastom slučajeva korona virusa koji bi mogli da prenapregnu zdravstveni sistem.

Mađarska je za poslednja 24 sata prijavila 1.086 novoobolelih, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 29.717, i 812 smrtnih slučajeva.

Kao i mnoge druge zemlje istočne Evrope, Mađarska se suočava sa manjkom radne snage u zdravstvu jer su njihove plate u zemlji, u poređenju sa zapadnom Evropom, znatno niže.

Predsednik Mađarske lekarske komore Ðula Kinčeš kaže da je vlada prihvatila predlog raspona plata za lekare koji će dobiti duplu zaradu u odnosu na trenutnu.

„U zavisnosti od godina staža i iskustva, lekari će primati između 700.000 i 800.000 forinti (oko 2.000 evra), dok će stariji lekari zarađivati i više od 7.000 evra“, rekao je Kinčeš.

Povećanje plata u zdravstvu o kojem je Kinčeš govorio, trebalo bi da počne od januara i da u sistem bude implementirano tokom dve godine, da bi do 2023. godine plate dostigle nivo koji je dogovoren.

Orban je na Fejsbuku naveo da će povećanje plata lekarima biti predloženo u parlamentu u ponedeljak.

„Naše bolnice će biti izložene velikim naporima idućih sedam-osam meseci“, rekao je Oraban u video objavi na Fejsbuku i dodao da se vakcina protiv Covid-19 ne očekuje pre druge polovine iduće godine.

„Sada je pravo vreme za povećanje plata našim lekarima,“ naglasio je Orban.

  • Tatjana

    4.10.2020 #1 Author

    Tako treba

    Odgovori

  • Snežana

    4.10.2020 #2 Author

    A kod nas…sramota.

    Odgovori

  • Maja

    4.10.2020 #3 Author

    Bez obzira sto su lekari “ gospodari zivota i smrti“ sa njihovim povecanjem plata treba da ide povecanje plata i prosveti i pravosudju i stimulacija privatnog sektora da zaposleni imaju vece plate

    Odgovori

  • Sara

    6.10.2020 #4 Author

    Kod nas je davno trebalo!

    Odgovori

  • MARKO7

    31.1.2022 #5 Author

    Jel će biti za Srbiju?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...