Nagoveštaj FED da će da upravlja inflacijom uznemirio Wall Street

Loši dani na američkoj berzi

BerzaNovacSvetVesti

19.6.2021 08:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Loši dani na američkoj berzi Loši dani na američkoj berzi
Akcije na Wall Streetu imale su najgoru nedelju u skoro četiri meseca nakon što je američka centralna banka (FED) signalizirala da je akutno svesna... Loši dani na američkoj berzi

Akcije na Wall Streetu imale su najgoru nedelju u skoro četiri meseca nakon što je američka centralna banka (FED) signalizirala da je akutno svesna nadirućih inflatornih pritisaka. Referentni indeks S&P 500 oslabio je u petak za 1,3 odsto, što je u zbiru 1,9 odsto nedeljnog gubitka.

Oko 90 odsto akcija u indeksu takozvanih blue-chip kompanija, koje se ističu pouzdanošću poslovanja, izgubilo je vrednost toga dana, uključujući akcije velikih banaka i američkih naftnih kompanija. Industrijski Dow Jones indeks oslabio je u petak za 1,6 odsto, a na nedeljnom nivou za 3,45 procenata, prenosi WSJ. Tehnološki Nasdaq Composite indeks izgubio je 0,9 odsto vrednosti, ali je njegov nedeljni gubitak 0,3 odsto.

Lavinu je pokrenuo predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell) kada je nagovestio da će centralna banka delovati kako bi ukrotila inflaciju, a da nije usredsređena samo na pomoć tržištu rada, teško pogođenog pandemijom. 

Foto: Tanjug/AP

Kreatori politike FED nagovestili su dva dana ranije da očekuju rast kamatnih stopa do kraja 2023. godine, što je ranije nego što se očekivalo. Samopouzdanje investitora dodatno je poljuljao Džejms Bulard (James Bullard), izvršni direktor FED u Sent Luisu, koji je u četvrtak rekao da očekuje da će prvo povećanje kamatnih stopa biti još ranije, krajem 2022. godine.

FED se suočio sa većom inflacijom nego što je očekivao, a kreatori politike moraju biti okretni, objasnio je Bulard u razgovoru za CNBC. On je istakao da će biti potrebno još nekoliko sastanaka FED da bi se pokrenula debata o sužavanju programa kupovine obveznica.

Izvor: Bloomberg@FT

Investitori su se preselili iz nekih od svojih najpopularnijih trgovina godine, uključujući ulaganja u akcije manjih kompanija, pa je Russell 2000 indeks male kapitalizacije zabeležio svoj najveći gubitak od kraja januara, oslabivši za više od četiri procenta, prenosi FT.

Nagoveštaj promene politike FED uzdrmao je takozvanu reflatornu trgovinu, cene roba su pale, vrednost prinosa na američke obveznice je porasla, a dolar je ojačao u najboljoj nedeljnoj sesiji od aprila prošle godine, nakon što je ojačao za 0,4 odsto u petak, odnosno 1,9 procenata u toku nedelje. To je iniciralo pad londonskog FTSE 100 indeksa za 1,9 odsto, na najnižu vrednost za više od mesec dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...