Moguća transportna blokada Italije

Lučki radnici u Trstu najavili štrajk zbog Covid-19 propusnica

EUU fokusuVesti

14.10.2021 13:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lučki radnici u Trstu najavili štrajk zbog Covid-19 propusnica Lučki radnici u Trstu najavili štrajk zbog Covid-19 propusnica
Italija se u petak može suočiti sa transportnom blokadom, jer su lučki radnici i udruženja drumskih autoprevoznika najavili štrajk u znak protesta protiv vladine... Lučki radnici u Trstu najavili štrajk zbog Covid-19 propusnica

Italija se u petak može suočiti sa transportnom blokadom, jer su lučki radnici i udruženja drumskih autoprevoznika najavili štrajk u znak protesta protiv vladine odluke da uvede zelenu propusnicu, odnosno potvrdu o vakcinaciji protiv virusa Covida-19, kao obavezu za pristup radnom mestu, piše Tanjug, pozivajući se na italijansku agenciju ANSA.

Predvodnici protesta protiv vladine odluke o obaveznoj zelenoj propusnici su radnici luke u Trstu koji su već potvrdili da će sutra blokirati tršćansku luku, jednu od najvećih u Italiji i glavnu za transport međukontinenatalne robe.

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Masimiliano Fredriga (Masimilliano Fedriga) apelovao na lučke radnike da odustanu od blokade jer, kako je rekao, osim ogromne štete koju će naneti ekonomiji grada i regiji, paraliza transporta će ekonomski naškoditi i samim radnicima.

Prema navodima lista Huffington Post, najmanje 50 odsto lučkih radnika u Trstu se nije vakcinisalo protiv virusa Covid-19, a do sada je 80 odsto Italijana imunizovano sa obe doze vakcine.

Zbog ozbiljnosti situacije, predsednik italijanske vlade Mario Dragi (Mario Draghi) je jutros pozvao na razgovor lidere najvažnijih sindikata, a agencija ANSA piše da vlada nije spremna da povuče svoju odluku o obaveznoj zelenoj propusnici.

Predstavnik za štampu tršćanskih lučkih radnika Stefano Pucer (Stefano Puzzer) izjavio je da radnici nisu spremni na kompromis i da ne prihvataju čak ni mogućnost da test na Covid-19, koji košta 15 evra i obavezan je za nevakcinisane svaka dva dana, za radnike bude besplatan.

Kako prenosi ANSA, tršćanskim lučkim radnicima u protestu mogli bi se pridruže i zaposleni u drugim italijanskim lukama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...