MAĐARSKE KOMPANIJE ULAŽU 75 MILIONA EVRA U NAŠU ZEMLJU Devet firmi će investirati novac uglavnom u centralnu i južnu Srbiju

EUInvesticijeNovacSrbijaVesti

30.10.2020 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MAĐARSKE KOMPANIJE ULAŽU 75 MILIONA EVRA U NAŠU ZEMLJU Devet firmi će  investirati novac uglavnom u centralnu i južnu Srbiju MAĐARSKE KOMPANIJE ULAŽU 75 MILIONA EVRA U NAŠU ZEMLJU Devet firmi će  investirati novac uglavnom u centralnu i južnu Srbiju
Mađarska je sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiju, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto... MAĐARSKE KOMPANIJE ULAŽU 75 MILIONA EVRA U NAŠU ZEMLJU Devet firmi će  investirati novac uglavnom u centralnu i južnu Srbiju

Mađarska je sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiju, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom sustreta sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim.

Sijarto je istakao da će vrednost ukupnih investicija biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra.

Foto: Tanjug

Kako je saopštilo Ministarstvo, te kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metalo – prerađivačku industriju, i to uglavnom u centralnu i južnu Srbiju.

Kada je reč o Vojvodini, tu će nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal Vlade Mađarske, pogotovo u uslovima pandemije korona virusa.

Foto: Tanjug

Dodao je da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija, kako bi one što pre počele da rade u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, sa posebnim naglaskom na modernizaciju pruge između Subotice i Segedina, koja je ključan projekat za stanovništvo tog dela dve zemlje.

Kako je dogovoreno, u najkraćem roku će se preuzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izgradnja počela što pre, te kako bi sve bilo završeno do polovine 2022. godine.

Foto: Tanjug

Tema sastanka je bila i završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, za koje će, prema rečima ministra Malog, Vlada Srbije izdvojiti 300 miliona dinara, koliko će u njega uložiti i Pokrajinska Vlada. Sagovornici su se saglasili da je taj projekat od izuzetnog značaja za oba naroda i obe države.

Mali je naglasio da je važno da u vremenima krize možete da se oslonite na prijatelje, kao što je Mađarska, i zahvalio na ogromnoj podršci koju je ta zemlja na ovaj način pružila Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da su obe zemlje obimnim i sveobuhvanim paketom ekonomskih mera odgovorili na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, te da su na taj način spasile svoje privrede.

Foto: Tanjug

Ministar Sijarto je potvrdio da će Srbija, ukoliko privredni rast bude na nivou od prošle godine, biti šampion u Evropi.

Mali i Sijarto su zaključili da će ulaganje mađarskih investitora i novi infrastrukturni projekti još dublje povezati dva naroda i dve zemlje, i učvrstiti dobre odnose koje su započeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...