ministar finansija na generalnoj skupštini saveta biroa zelene karte

Mali: Strateško opredeljenje vlade je da Srbija postane članica Evropske unije

SvetVesti

2.6.2022 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Mali: Strateško opredeljenje vlade je da Srbija postane članica Evropske unije Mali: Strateško opredeljenje vlade je da Srbija postane članica Evropske unije
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u četvrtak da je strateško opredeljenje vlade da Srbija postane punopravna članica EU i da se nada da... Mali: Strateško opredeljenje vlade je da Srbija postane članica Evropske unije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u četvrtak da je strateško opredeljenje vlade da Srbija postane punopravna članica EU i da se nada da će se to dogoditi za nekoliko godina.  

„Srbija i Udruženje osiguravača Srbije već skoro 70 godina su članovi Saveta biroa zelene karte, a već punu deceniju vozači u Srbiji imaju ista prava i obaveze kao ostali u EU“, rekao je Mali na Generalnoj skupštini Saveta biroa zelene karte, koja se održava u Beogradu, prenosi Beta.

Istakao je da se strateško opredeljenje o punopravnom članstvu Srbije u EU upravo na neki način oslikava kada je Zelena karta u pitanju. Dodao je se Srbija u krizi pokazala kao veoma stabilna, jaka, čvrsta i odgovorna država.

Skupštini Saveta biroa zelene karte, koja se prvi put održava u Srbiji, prisustvuje 150 delegata iz 47 država.

Srbija je, uz Švajcarsku, a nedavno i BiH, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica Multilateralnog sporazuma, kojim su vozači iz Srbije izjednačeni u pravima sa vozačima iz država EU i mogu u te države da ulaze vozilom bez zelenog kartona.

Pored toga, Udruženje osiguravača Srbije je sa Grčkom, Turskom, BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Makedonijom i Švajcarskom potpisao sporazume o zaštiti posetilaca koji oštećenima omogućavaju da uz saradnju Biroa zelene karte dve države brže prikupe potrebnu dokumentaciju za naknadu štete.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...