britanski vazduhoplovni saobraćaj se suočio sa još jednom teškom godinom

Međunarodni letovi smanjeni za 71 odsto u odnosu na nivo pre početka pandemije

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

29.12.2021 16:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Međunarodni letovi smanjeni za 71 odsto u odnosu na nivo pre početka pandemije Međunarodni letovi smanjeni za 71 odsto u odnosu na nivo pre početka pandemije
Broj međunarodnih letova za i iz Velike Britanije ove godine bio je 71 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, dok su domaći letovi smanjeni... Međunarodni letovi smanjeni za 71 odsto u odnosu na nivo pre početka pandemije

Broj međunarodnih letova za i iz Velike Britanije ove godine bio je 71 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, dok su domaći letovi smanjeni za skoro 60 procenata, prema novim podacima koje je objavila kompanija za analizu vazduhoplovstva Cirium.

Podaci naglašavaju tekuće efekte Covid-19 u pogledu ograničenja putovanja na vazdušni saobraćaj u Ujedinjenom Kraljevstvu – između januara i decembra bilo je 406.060 međunarodnih letova za i iz UK ukupno, što je pad sa 1.399.170 u 2019, piše Capital.com.

Najprometnija međunarodna ruta bila je između londonskog aerodrome Heathrow i JFK u Njujorku. To su bile najunosnije rute na svetu za avio-kompanije, uprkos tome što su Sjedinjene Američke Države ponovo otvorene za putnike iz Velike Britanije i šengenske zone Evropske unije tek 8. novembra, nakon skoro 20 meseci ograničenja putovanja.

Hitrow je zadržao mesto najprometnijeg aerodroma sa 78.823 leta, a slede Stansted (32.070 letova), Mančester (29.693), Getvik (25.963) i Luton (19.770).

Niskotarifni avio-prevoznik Ryanair bio je najveći britanski prevoznik po broju letova, sa 101.420 putovanja. Sledio ga je rival EasJet sa 82.580 letova.

Uprkos tome, obe avio-kompanije su se suočile sa teškom godinom.

Ryanair je prijavio gubitak od 701 milion funti za celu godinu do 31. marta pre nego što se vratio na profit po prvi put tokom pandemije u kvartalu do 30. septembra, uprkos gubitku u prvoj polovini godine. Međutim, prošle nedelje je udvostručio svoju godišnju prognozu gubitka zbog ograničenja putovanja za Božić zbog novog soja korona virusa – omikrona.

Akcije Ryanair-a su se ove godine trgovale iznad nivoa pre pandemije na Euronext Dublin-u i porasle su za 1,41 odso do danas. Kompanija se uklonila sa Londonske berze ranije ovog meseca, navodeći Brexit i visoke troškove kao razlog.
Međutim, EasyJet (EZJ) je u padu od 12,56 odsto ove godine i nije uspeo da ostvari oporavak od najnižih vrednosti iz 2020. godine. Prijavio je gubitak od 1,136 milijardi funti u celoj godini do 30. septembra i najavio plan da prikupi 1,2 milijarde funti od akcionara.

British Airways se nalazi iza niskotarifnih avio-prevoznika sa 77.460 letova, iako je imao više sedišta od EasyJeta (15,2 miliona prema 14,9 miliona).

Britanski avio-prevoznik je deo International Airlines Group (IAG), čije akcije takođe nisu uspele da se oporave na nivoe pre pandemije.

Grupacija sa sedištem u Madridu i Londonu prijavila je operativni gubitak od 2,487 milijardi evra za prvih devet meseci ove godine, a španske avio-kompanije Iberia i Vueling nastavljaju dobro da posluju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...