Udruženja zadovoljna radom radne grupe

Frilenseri izneli jedinstven predlog da ostane trenutni model oporezivanja

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

29.12.2021 11:03 Autor: Ljiljana Begović 0

Frilenseri izneli jedinstven predlog da ostane trenutni model oporezivanja Frilenseri izneli jedinstven predlog da ostane trenutni model oporezivanja
Rok za pripremu predloga radne grupe za rešavanje poreskog statusa frilensera u Srbiji trebalo je da prema prvobitnom planu istekne sa poslednjim danom 2021.... Frilenseri izneli jedinstven predlog da ostane trenutni model oporezivanja

Rok za pripremu predloga radne grupe za rešavanje poreskog statusa frilensera u Srbiji trebalo je da prema prvobitnom planu istekne sa poslednjim danom 2021. godine, međutim zbog kompleksnog problema i velikog broja učesnika u radnoj grupi razgovori se nastavljaju i u narednoj godini.

Od oktobra do sada održano je već pet sastanaka radne grupe za pronalaženje rešenja za budući zakonski status frilensera. Grupa je veoma brojna i sastoji se od predstavnika 25 različitih institucija, državnih organa, ministarstava, sindikata, eksperata i udruženja.

Članica radne grupe iz Udruženja radnici na internetu (URI), Tamara Petrović kaže da je problem veoma kompleksan i da je predstavnicima udružanja frilensera jako važno da se pronađe dobar, odgovarajući i održiv model za budućnost koji će garantovati pravnu zaštitu, radna prava, a sa tim u skladu i poreske obaveze koje neće sputavati frilensere da rade i zarađuju.

“Nadamo se rešenju koje će nam omogućiti da nastavimo sa radom u narednim godinama”, ističe Petrović.

Na poslednjem sastanku, tri udruženja frilensera predstavila su dokument koji je dao definiciju frilensera uz objašnjenja specifičnosti rada frilensera.

Saglasili smo se i predstavili trenutni poreski model kao odgovarajući i za buduće oporezivanje i stali na stanovište da konačni poreski model, odnosno davanja koja se budu nametala frilenserima kao poreskim obveznicima, ne smeju biti nepovoljnija. Kao što smo i znali, radna grupa nije imala nikakve šanse da problem zakonskog statusa reši u dva meseca i nekoliko sastanaka, zato smo tražili i dobili još godinu dana produžetka računice koja trenutno važi”, navodi Petrović.

Coworking prostor
Foto: ICT Hub

Naša sagovornica dodaje da je veoma optimistična s obzirom na to kako se sastanci odvijaju.

“Na svakom sastanku javi se po neki predstavnik institucije ili organa uprave sa konkretnim pitanjima o tome kako mi vidimo moguća rešenja koja se tiču načina oporezivanja, ostvarivanja prava i slično. Traže od nas informacije i predloge, a mi informisano odgovaramo, objašnjavamo i predlažemo”, kaže članica radne grupe ispred URI, Tamara Petrović.

Iz Udruženja frilensera i preduzetnka Srbije (UFPS) koji takođe učestvuju u izradi predloga i rada radne grupe da su se na poslednjem sastanku sva tri udruženja frilensera usaglasila oko termina i pravca u kom će se izmene regulativa kretati.

Kako do promene statusa?

Zadatak radne grupe je pripremi predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko online platformi – odnosno frilensera.

“To znači da će rad radne grupe biti još produktivniji i usmereniji ka što boljem rešenju za sve frilensere. Ostaje da se definiše način na koji će svi frilenseri i radnici preko platformi biti obuhvaćeni, s obzirom da je ovo oblast u kojoj se veoma dinamički menja opis posla”, navode iz UFPS.

Naredni sastanak najavljen je za drugu polovinu januara, kada će predstavnici institucija izneti svoje podatke o važećim propisima i svoje viđenje o tome da li se neka postojeća rešenja i prakse mogu u određenoj meri primenjivati na frilensere.

“Radna grupa nisu pregovori između frlensera i države, mada ponekad liči na to, već se na sastancima razmenjuju informacije i iznose predlozi. Sva tri udruženja frilensera nastupaju sa usaglašenim stavovima i zahtevima, te mislim da imamo velike šanse da uspemo da dođemo do dobrog predloga rešenja. Kada radna grupa bude završila sa radom, ostaće da se vidi da li će i kada to rešenje usvojiti vlada i pretočiti ga u zakon”, zaključuje Tamara Petrović iz URI.

Podsetimo, trenutni uslovi oporezivanja frilensera biće produženi do kraja 2022. godine.

Prema sadašnjem modelu oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza. Frilenseri sa mesečnim prihodima od oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava slaće rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...