Rast potrošačkih cena

Mesečna inflacija u septembru 0,8 odsto, međugodišnja 5,7 odsto

SrbijaVesti

12.10.2021 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mesečna inflacija u septembru 0,8 odsto, međugodišnja 5,7 odsto Mesečna inflacija u septembru 0,8 odsto, međugodišnja 5,7 odsto
Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, iznosila je u septembru 2021. godine 0,8 odsto u odnosu na avgust, dok je u poređenju sa... Mesečna inflacija u septembru 0,8 odsto, međugodišnja 5,7 odsto

Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, iznosila je u septembru 2021. godine 0,8 odsto u odnosu na avgust, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine porasla za 5,7 procenata, objavio je Republički zavod za statitiku.

U odnosu na decembar 2020. godine, potrošačke cene su povećane za 5,4 odsto u proseku.

U septembru su na mesečnom nivou najviše poskupeli hrana i bezalkoholna pića, za 2,3 odsto, zatim restorani i hoteli za 0,8 procenata, te stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,5 odsto.

Rast cena je zabeležen i u kategorijama: odeća i obuća, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i zdravstvo za po 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,2, kao i transport, komunikacije i obrazovanje za po 0,1 procenat.

S druge strane, pojeftinili su rekreacija i kultura za 2,4 odsto, na mesečnom nivou.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...