Od sredine septembra raste promet na Zagrebačkoj berzi

Mesna industrija Braća Pivac među deset najvećih akcionara Podravke

BerzaNovacRegionVesti

29.9.2021 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mesna industrija Braća Pivac među deset najvećih akcionara Podravke Mesna industrija Braća Pivac među deset najvećih akcionara Podravke
Mesna industrija Braća Pivac postala je jedan od deset najvećih akcionara Podravke, nakon što se na računu te kompanije našlo 226.578 deonica Podravke, što... Mesna industrija Braća Pivac među deset najvećih akcionara Podravke

Mesna industrija Braća Pivac postala je jedan od deset najvećih akcionara Podravke, nakon što se na računu te kompanije našlo 226.578 deonica Podravke, što je 3,18 odsto udela.

MI Braća Pivac je ovom kupovinom postala osmi po veličini akcionar poznate prehrambene kompanije, a prema jučerašnjoj tržišnoj ceni na Zagrebačkoj berzi, gde je akcija Podravke zaključena na 648 kuna (86 evra), udeo braće Pivac vredan je oko 146,8 miliona kuna (oko 19,5 miliona evra).

Prema podacima CompanyWall-a, najveći deoničari Podravke su penzioni fond Privredne banke Zagreb (PBZ CO OMF) sa 15,42 odsto vlasništva i penzioni fond AZ (12,89 odsto). Sledi Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP)/HZMO sa 10,22 odsto.

Obavezni penzijski fond B kategorije Erste plavi imao je udeo od 10,17 odsto, a najnoviji podaci od 1. oktobra pokazuju da se njegovo vlasništvo smanjilo na 8,97 odsto udela, dok je penzioni fond B kategorije Raiffesen i dalje na 8,78 procenata. Republika Hrvatska kroz CERP ima udeo od 5,84 odsto, a Kapitalni fond d.d. 5,71 odsto.

Posle najnovije transakcije, Mesna industrija Braća Pivac nalazi se na osmom mestu, sa 3,18 odsto udela. Republika Hrvatska kroz Hrvatsku poštansku banku ima 2,35 odsto, dok je na desetom mestu Podravka d.d. sa 1,49 odsto (prethodno je imala 1,55).

Sa liste prvih deset akcionara ispao je otvoreni dobrovoljni penzijski fond AZ profit, koji je prethodno, prema podacima CompanyWall-a, imao 1,43 odsto udela u vlasništvu.

Vlasnička struktura „Podravke d.d.“ / Izvor: CompanyWall

Promet raste od 16. septembra

Značajan rast prometa Podravkinim deonicama krenuo je 16. septembra, kada je cena akcije bila 600 kuna, da bi 1. oktobra dostigla vrednost od 690 kuna. Najveći obim trgovine ostvaren je 21. septembra, kada je na Zagrebačkoj berzi promet dostigao 18,3 miliona kuna.

Tokom poslednjih godinu dana, najviša cena akcije Podravke bila je 724 kune, a najniža 442 kune.

Predsednik Uprave MI Braća Pivac Ivica Pivac najnoviju kupovinu je u izjavi hrvatskim medijima objasnio “viškom kapitala”, gde je kompanija procenila da je isplativo ulagati u akcije Podravke, uzimajući u obzir trenutne cene.

Poslovni prihodi (EUR):
206.971.428,81 (2020)
Broj zaposlenih:
1.142 (2020)

Deo javnosti najnovija dešavanja podsećaju na dešavanja sa Krašom, kada je kompanija braće Pivac otkupljivala akcije čak deset godina, a potom ga u septembru 2019. godine i preuzela.

Ipak finansijski stručnjaci podsećaju da su akcije u Krašu držali uglavnom mali akcionari, dok u Podravci svoj udeo imaju i penzioni fondovi i država, pa tako ne veruju da je moguć sličan scenario.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...