Dominantna pozicija na domaćem tržištu industrijskih i medicinskih gasova

Messer Tehnogas duplirao prihod u odnosu na 2019. godinu

SrbijaVesti

10.4.2024 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Messer Tehnogas duplirao prihod u odnosu na 2019. godinu Messer Tehnogas duplirao prihod u odnosu na 2019. godinu
Kompanija Messer Tehnogas iz Beograda je skoro duplirala prihod u odnosu na 2019. godinu pre pandemije, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities. Ta firma... Messer Tehnogas duplirao prihod u odnosu na 2019. godinu

Kompanija Messer Tehnogas iz Beograda je skoro duplirala prihod u odnosu na 2019. godinu pre pandemije, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

Ta firma ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu industrijskih i medicinskih gasova sa udelom većim od 80 odsto i posluje i van granice Srbije, a najveći biznis je u Sloveniji koji je Messer Tehnogas 2018. godine kupio od matične nemačke kompanije Messer i koji čini oko četvrtine prihoda i oko petine dobiti, prenosi agencija Beta.

Nakon što su, sredinom januara, medijske špekulacije o mogućem pokušaju konsolidacije vlasništva pogurale cenu akcija Messer Tehnogasa, većinski vlasnik kompanije Messer objavio je krajem februara nameru za preuzimanje, a mesec dana kasnije i zvaničnu ponudu upućenu manjinskim akcionarima, koja traje do 15. aprila, a cena akcije je 25.000 dinara.

Uspeh preuzimanja, sa aspekta većinskog vlasnika, meriće se isključivo kupovinom dovoljnog broja akcija koji će omogućiti prelazak praga od 90 odsto vlasništva i prinudni otkup akcija od preostalih manjinskih akcionara.

Messer Tehnogas jedna je od najstarijih kompanija na domaćem tržištu kapitala, a strateško partnerstvo sa nemačkim Messerom ostvareno je pre početka privatizacije u domaćoj privredi, putem dokapitalizacije 1997. godine.

„Akcija Messer Tehnogasa ima visok rejting kod investitora, čemu su doprineli visok nivo profitabilnosti i likvidnosti kompanije sa uvek minornom zaduženošću i, uprkos nevelikoj transparentnosti, bez sklonosti većinskog vlasnika ka prevarnim radnjama koje su dugo godina prisutne u domaćem akcionarstvu“, navedeno je u saopštenju.

Foto: Freepik.com/@ fanjianhua

Kompanija je stalna članica indeksa Belex15, ali nikada nije iskazala želju za listingom i kotacijom na najkvalitetnijem segmentu tržišta, Beogradskoj berzi.

Od 2022. kompanija trpi veliki pritisak troškova električne energije, u matičnoj kompaniji u 2023. godini ti troškovi skoro su duplirani i iznose 5,3 milijarde dinara, ali je ipak ostvaren istorijski profit.

Sa očekivanim smanjenjem cena struje za privredu ta kompanija će u ovoj i eventualno sledećim godinama sa troškovne strane imati dodatni potencijal za povećanje profitabilnosti.

Messer Tehnogas je prvu dividendu isplatio 2016. i to u iznosu od 1,9 milijardi dinara (1.801 dinar po akciji), nakon što je ugasio neuspešan biznis u Turskoj koji je donosio gubitke. Nakon te godine, dividende su se ustalile na nivou između 20 i 25 odsto ostvarene dobiti sa prinosima koji nisu bili previše atraktivni.

Akcije Messer Tehnogasa su vrhunac dostigle 2007. godine kada je Beogradska berza zapljusnuta obiljem kapitala kako iz regiona, tako i od strane domaćih građana. Cena akcije te kompanije je u aprilu 2007. dostigla 26.500 dinara, što je odgovaralo tržišnoj kapitalizaciji kompanije od oko 320 miliona evra.

Nakon svetske ekonomske krize usledila je velika korekcija u vrednovanju kotiranih kompanija, a akcija je dno dostigla između 2012. i 2013. godine kada je usled visokih otpisa uknjižila i negativan rezultat.

Nakon uvođenja dividende tržišna vrednost kompanije je premašila 100 miliona evra, a pre pojave špekulacija o preuzimanju kompanija je vrednovana na oko 140 miliona evra. Po ceni iz ponude kompanija na tržištu vredi 220 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...