Povećana tražnja dovela do neverovatnih cena sirovina

Metal koji je za tri meseca poskupeo 131 odsto

SvetVesti

28.3.2021 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Metal koji je za tri meseca poskupeo 131 odsto Metal koji je za tri meseca poskupeo 131 odsto
Jedan od metala prevazišao je u ovoj godini rekorde svih ostalih po ceni. Cena iridijuma povećana je od početka januara čak 131 odsto, i... Metal koji je za tri meseca poskupeo 131 odsto

Jedan od metala prevazišao je u ovoj godini rekorde svih ostalih po ceni. Cena iridijuma povećana je od početka januara čak 131 odsto, i ona iznosi oko 6.000 dolara za uncu, što je trenutno više od one koja se dobija za zlato.

Iridijum se obično koristi za pravljenje legura, kojima daje tvrdoću. Najčešće su legure platine i iridijuma, koje služe za pravljenje preciznih aparata u medicini i mašinstvu. Povećana tražnja za medicinskim i tehničkim aparatima uslovila je i povećanu potražnju, pa i cenu ovog metala.

Kako piše Bloomberg, veliki problem predstavlja to što svaki proizvodni problem može da se odrazi i na cene. Potražnjom dominiraju industrijski korisnici, a manje investicioni ulagači. Iridijumom se ne trguje na berzi ili putem fondova.

Prema procenama ovog portala, izgledi ograničene ponude doprineli su i povećanju cena ostalih metala u grupi platine. Paladijum je za oko devet odsto jeftiniji od rekordnog nivoa ikad, rodijum je prethodne nedelje dostigao 29.800 dolara za uncu, a rutenijum ima vrednost koja je skoro na 13-godišnjem maksimumu za ovaj metal.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...