Značajna odluka agencije Moody's da poveća kreditni rejting Srbije

Miladin Kovačević za Biznis.rs: Srbija krupnim koracima ide ka investicionom rejtingu

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

15.3.2021 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Miladin Kovačević za Biznis.rs: Srbija krupnim koracima ide ka investicionom rejtingu Miladin Kovačević za Biznis.rs: Srbija krupnim koracima ide ka investicionom rejtingu
Odluka rejting agencije Moody’s da poveća kreditni rejting Srbije sa „Ba3“ na „Ba2“, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje je veoma značajna, jer omogućava... Miladin Kovačević za Biznis.rs: Srbija krupnim koracima ide ka investicionom rejtingu

Odluka rejting agencije Moody’s da poveća kreditni rejting Srbije sa „Ba3“ na „Ba2“, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje je veoma značajna, jer omogućava Srbiji da se lakše zadužuje na međunarodnom tržištu kapitala, uz bolje kreditne uslove, izjavio je za Biznis.rs ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević.

On ističe da su ključni razlozi, koji su opredelili agenciju Moody’s da donese odluku o poboljšanju kreditnog rejtinga, pre svega otpornost srpske ekonomije i njena sposobnost da se uspešno odupre ekonomskim posledicama krize koju je izazvala pandemija korona virusa, a koja je iskazana pre svega u najmanjem padu BDP u prošloj godini među evropskim zemljama od samo – 1 odsto.

Kovačević je naglasio da je i početak 2021. godine pokazao da se pozitivne makroekonomske tendencije u Srbiji nastavljaju. Tako je izvoz na početku ove godine ostao na istom nivou kao i godinu dana ranije, kada je Srbija beležila visok privredni rast i kada još nije bila počela pandemija korona virusa. Isto tako, na početku ove godine, industrijska proizvodnja je porasla za 2,5 odsto međugodišnje, dok je prerađivačka industrija ostala otprilike na istom nivou kao i u istom periodu 2020, pre pandemije.

oporavak
Foto: Shutterstock

Kovačević je posebno ukazao na stanje duga Srbije, što je takođe bitno uticalo na pozitivnu odluku po pitanju rejtinga. Naime, u vreme velike korona krize, korporativni dug Srbije povećan je samo za oko dva odsto, dok je javni dug na kraju prošle godine bio manji od 58 odsto BDP, a u januaru je smanjen na oko 53,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Isto tako, ukupan dug zemlje rastao je znatno sporije u odnosu na druge zemlje, pre svega novorastuće ekonomije, gde su i javni i korporativni dug rasli i po desetak procenata u proseku. Kovačević ističe da je pitanje javnog duga postalo jedan od ključnih problema tokom korona krize, dok Srbija nije imala problem sa njim.

Prema njegovim rečima, Srbija bi uskoro mogla da uđe u zonu investicionog rejtinga, možda čak i u ovoj godini.

Investicioni rejting inače predstavlja i bitan pokazatelj da je ta zemlja sigurna i dobra investiciona destinacija, a to bi bilo prvi put u novijoj istoriji da Srbija dobije investicioni rejting, naglasio je Miladin Kovačević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...