Na skupštini akcionara naftne kompanije imenovani novi članovi odbora direktora

Milijardu dinara za isplatu dividendi akcionarima NIS

BerzaNovacSrbijaVesti

30.6.2021 09:18 Autor: Marko Miladinović 0

Milijardu dinara za isplatu dividendi akcionarima NIS Milijardu dinara za isplatu dividendi akcionarima NIS
Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) je na 13. redovnoj sednici donela odluku o raspodeli dobiti ranijih godina, pokriću gubitka kompanije za 2020. godinu,... Milijardu dinara za isplatu dividendi akcionarima NIS

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) je na 13. redovnoj sednici donela odluku o raspodeli dobiti ranijih godina, pokriću gubitka kompanije za 2020. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti. Na osnovu te odluke NIS će akcionarima na ime dividende isplatiti nešto više od milijardu dinara.

Ovo je deveta godina zaredom u kojoj će NIS isplatiti dividendu akcionarima, a do sada je na ime dividende od 2013. godine isplaćeno više od 59 milijardi dinara, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Pravo na dividendu imaju svi akcionari NIS koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na dan 19. juna 2021. godine. Dodaje se da će dan i postupak isplate dividende akcionarima odrediti Odbor direktora NIS.

Podsetimo, NIS je završio 2020. godinu sa očekivanim neto gubitkom, te poslovnim prihodima nešto većim od 1,5 milijardi evra.

Skupština akcionara je usvojila i godišnji izveštaj kompanije NIS za 2020. godinu, kao i finansijske izveštaje, konsolidovane finansijske izveštaje i izveštaje o izvršenoj reviziji pomenutih dokumenata.

Za revizora finansijskih izveštaja i konsolidovanih finansijskih izveštaja za period od tri godine izabrano je društvo Pricewaterhouse Coopers d.o.o. Beograd (PwC), navodi se u saopštenju.

Na sednici Skupštine su za članove Odbora direktora NIS a.d. Novi Sad imenovani Vadim Jakovljev, zamenik predsednika Izvršnog odbora, zamenik generalnog direktora za istraživanje i proizvodnju JAD Gasprom Neft, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS a.d. Novi Sad, Anatolij Černer, zamenik predsednika Izvršnog odbora, zamenik generalnog direktora za logistiku, preradu i promet JAD Gasprom Neft, Aleksej Jankevič, član Izvršnog odbora, zamenik generalnog direktora za ekonomiku i finansije JAD Gasprom Neft, Pavel Oderov, zamenik generalnog direktora za spoljnotrgovinsko poslovanje JAD Gasprom Neft, Dmitrij Šepeljski, načelnik Departmana za koordinaciju prodaje naftnih derivata JAD Gasprom Neft, Danica Drašković, Dejan Radenković, Dragutin Matanović. Za nezavisne članove Odbora direktora imenovani su Aleksandar Čepurin i Olga Visocka.

Za predsednika Odbora Skupštine akcionara za nadzor nad poslovanjem i postupkom izveštavanja akcionara NIS a.d. Novi Sad je imenovan Zoran Grujičić, dok su za članove tog Odbora imenovani Dragan Bračika i Aleksej Urusov, direktor Direkcije za ekonomiku i korporativno planiranje JAD Gasprom Neft, navodi se u saopštenju NIS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...