Pokušaj ublažavanja tenzija između dve supersile

Ministri odbrane Kine i SAD razgovarali prvi put od 2022.

SvetVesti

17.4.2024 10:50 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ministri odbrane Kine i SAD razgovarali prvi put od 2022. Ministri odbrane Kine i SAD razgovarali prvi put od 2022.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Dongom Junom u najnovijem naporu da se ublaže tenzije između armija... Ministri odbrane Kine i SAD razgovarali prvi put od 2022.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Dongom Junom u najnovijem naporu da se ublaže tenzije između armija dve zemlje. Bio je to njihov prvi razgovor od kada je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) prošle godine održao samit sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Pentagon i kinesko ministarstvo odbrane saopštili su da su Ostin i Dong razgovarali, a to je prvi značajan kontakt na nivou ministara odbrana od novembra 2022. godine, prenosi Financial Times. Razgovor je bio pokušaj stabilizacije odnosa i ponovno uspostavljanje vojnih kontakata koji su prekinuti nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) posetila Tajvan 2022. godine.

Razgovor ministara došao je u trenutku kada se državni sekretar SAD, Entoni Blinken (Antony Blinken) priprema za posetu Kini u narednim nedeljama. Dong je rekao da su vojni poslovi ključ za sprovođenje saglasnosti dvojice predsednika da stabilizuju i poboljšaju bilateralne odnose.

Vojske Kine i SAD „trebalo bi da traže način da sarađuju, da svoje interakcije baziraju na negovanju mira, prioritetu stabilnosti i izgradnji poverenja“, rekao je Dong Ostinu, prema saopštenju kineskog ministarstva objavljenom u sredu.

Pentagon je saopštio da su dvojica zvaničnika razgovarali o nizu regionalnih i globalnih bezbednosnih pitanja i da je Ostin naglasio važnost slobode plovidbe koja je garantovana međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru.

  • SABRINA

    17.4.2024 #1 Author

    Razgovor je uvek dobar pokušaj za razrešenje ovakvih situacija.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.4.2024 #2 Author

    Pa bar su počeli da razgovaraju

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #3 Author

    Tenzija je nepromostiva,i bice jos veca,Amerika se mnogo mesa Kinezima…

    Odgovori

  • LEA

    21.4.2024 #4 Author

    Da razgovor

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...