Scenarista kultnog filma zahteva da fokus bude na Zakonu o autorskim pravima

Miramax i Tarantino na sudu zbog NFT-ova baziranih na „Petparačkim pričama“

KulturaLifestyleVesti

25.6.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Miramax i Tarantino na sudu zbog NFT-ova baziranih na „Petparačkim pričama“ Miramax i Tarantino na sudu zbog NFT-ova baziranih na „Petparačkim pričama“
Tužba koju je filmski studio Miramax podneo protiv čuvenog reditelja i scenariste Kventina Taratntina (Quentin Tarantino) zbog planova da objavi nezamenljive tokene sa motivima... Miramax i Tarantino na sudu zbog NFT-ova baziranih na „Petparačkim pričama“

Tužba koju je filmski studio Miramax podneo protiv čuvenog reditelja i scenariste Kventina Taratntina (Quentin Tarantino) zbog planova da objavi nezamenljive tokene sa motivima iz filma “Petparačke priče” (“Pulp fiction”) otvara novi prostor za borbu protiv NFT-ova. Iz studija navode da bi samo jedna strana trebalo da ima dozvolu da profitira u ovoj novoj sferi “eksploatacije televizije i filma”. Međutim, odluka suda da, na osnovu određenih autorskih prava, dozvoli prodaju tokena i tužiocu i tuženom daje ovom slučaju novu dimenziju.

U tužbi se dovodi u pitanje da li Tarantino, koji je napisao scenario za film “Petparačke priče” i poseduje autorska prava za njega, ima pravo da objavi njegove delove kroz prodaju NFT-ova.

Kako Tarantino navodi, publikacija NFT-ova je u skladu sa njegovim autorskim pravima. Prema njegovom ugovoru sa studiom Miramax, Tarantino ima pravo da “štampa publikacije (uključujući neograničeno štampanje scenarija, adaptacija u knjige o snimanju filma, stripove, audio i elektronske formate)” kao i da koristi “interaktivne medije”, piše The Hollywood Reporter.

Optužbe koje navode predstavnici Miramaxa jasno ukazuju na to da primarni sadržaj povezan sa NFT-ovima može biti deo javne aukcije koje se sastoje iz elektronskih kopija ‘prvih necenzurisanih delova scenarija’ za film, naveo je Tarantinov advokat Brajan Fridman (Bryan Freedman) u predlogu za donošenje presude o podnescima.

On je dodao da se ne dovodi u pitanje da ugovor uključuje u elektronske publikacije i distribuciju jedne ili više kopija scenarija.

Iz Miramaxa, s druge strane, tvrde da u okviru ugovora njihova prava uključuju i tehnologiju koja nije postojala 1996. godine, kada je ugovor primenjen.

Tarantino je zahtevao od suda da se fokusira na Zakon o autorskim pravima. On navodi da ne narušava nijedno od autorskih prava koje poseduje Miramax jer će NFT-ovi biti bazirani isključivo na scenariju, a ne na filmu.

Kako navodi partner u advokatskoj kancelariji Frankfurt Kurnit Klein & Selz Džeremi Goldman (Jeremy Goldman), greška u rezonovanju predstavnika kompanije Miramax je to što ne razumeju da NFT-ovi nisu oblik distribucije ili medija.

“Oni vide NFT-ove kao sredstvo distribucije zbog načina na koji ljudi posmatraju njihov sadržaj. Ali, to nije slučaj. NFT-ovi su samo potvrda vlasništva”, objašnjava Goldman.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...